Magyar Kultúra Napja

2024.01.23. 14:54

Móricz Bence vehette át a Petőfi-emlékérmet Orosházán

A Petőfi-emlékérmet kedden adták át a magyar kultúra napja alkalmából Orosházán, a Petőfi művelődési központban. Értékteremtés, közösségépítés a kultúra területén – ezt hangsúlyozta az idei díjazott kapcsán Lajti Tímea ügyvezető igazgató. Móricz Bence vehette át tőle az elismerést.

Csete Ilona

Móricz Bence a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel a jubileumi gálaműsoron

Fotó: Majnik Zsolt

Dávid Zoltán polgármester és Lajti Tímea ügyvezető adták át a Petőfi-emlékérmet a magyar kultúra napja alkalmából a művelődési központban. 

– A plakettel intézményünk azokat ismeri el, akik a PMK kultúraközvetítő, értékteremtő munkáját évek óta segítik, a város közművelődésében kimagasló szerepet játszanak. Az idei díjazott Móricz Bence – jelentette be Lajti Tímea. A polgármester hozzáfűzte, ezzel a díjjal is szeretnék kifejezni azt a lelkes, szakmailag elismerésre méltó, kreatív és sokszínű munkát, amivel sok száz fiatallal megismertette, megszerettette a néptáncot az eltelt évek során. Példás és követendő, ahogy motiválja a fiatalok minden korosztályát.

Lajti Tímeától vette át az elismerést a táncművész /A szerző felvétele/

Móricz Bence, a Magyar Táncművészeti Egyetemen, majd a Szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézetben végzett, immáron testnevelés-néptánc szakos pedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos. 2024 januárjában Orosházán a Kodolányi János Egyetemen végzett közoktatás-vezetői- pedagógus szakvizsga képzésen. 16 éves kora óta oktatja a magyar néptáncot. Eddigi pályafutása alatt Békéscsabán, Kamuton, Szentesen, Battonyán, Dobozon, Hódmezővásárhelyen és Szarvason is dolgozott. Táncosként tagja és vendégművésze volt a békési Belencéres Néptáncegyüttesnek, a Szentendre Táncegyüttesnek, a Fitos Dezső Társulatnak, a Nagyvárad Táncegyüttesnek, az Urban Verbunknak és a Békéscsabai Jókai Színháznak is. Saját társulata a Folk&Roll.

Ausztráliában, Melbourne-ben élő magyaroknak készített műsort 2017-ben a „Hungaro Fest” elnevezésű programra és március 15. nemzeti ünnepünk alkalmából. 2019-ben a Melbourne-i Gyöngyösbokréta Tánccsoport 30 éves jubileumi évfordulójának alkalmából készített ünnepi produkciót, valamint tánctábort vezetett, ahová Ausztrália több pontjáról is érkeztek kint élő magyarok és idegen ajkúak egyaránt.

Célja, hogy Orosházán a legtöbb általános iskolában megvalósulhasson a néptáncoktatás
Forrás: Facebook

Jelenleg az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában dolgozik, az Orosházi Harangos Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Emellett vendégoktatóként több helyen is megfordul (Hajdúböszörmény, Szegvár, Tótkomlós). Munkásságát a gyermekközpontúság és a közösségformálás jellemzi, oktató-nevelő és alkotó munkásságában is megjelenik a keresztyén gondolkodás. Koreográfiáiban következetesen és tudatosan jeleníti meg az egyházi ünnepeket, hogy mind a gyermekek, mind a közönség közelebb kerülhessen örök érvényű nemzeti identitásunkhoz.

Orosházán 14. éve tevékenykedik aktívan, és végzi az óvodás kortól a felnőttekig átívelő oktató-nevelő munkát. Hosszú távú célja, hogy Orosházán és környékén a lehető legtöbb általános iskolában, az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolával partnerségben, valósulhasson meg a néptánc oktatása. A 2023/2024-es tanévben sikerült az egyesületen keresztül Orosházán az evangélikus iskolában, valamint Nagyszénáson is indítani egy csoportot.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével együttműködve tervei közt szerepel, hogy létrehozzon egy olyan tanfolyamot, ami az általános iskolás korosztályt felkészítené a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Zeneiskola néptánc tanszakára, ezzel támogatva a fiatalok tudatos és sikeres pályaválasztását.

A táncművész több együttessel dolgozik

2024 nyarán, IX. alkalommal tervezi a Körös-menti NépTáncTábor elnevezésű programot. A táborban a vármegye területéről, több városból jelentkeznek táncos gyermekek, akik itt új közösséget alkotva tevékenykednek egy héten keresztül. Igyekszik lehetőséget biztosítani nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermekeknek egyaránt a táborban való részvételre. Jelenleg mint táncművész, a Szarvasi Cervinus Teátrummal, az aradi Kamaraszínházzal és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel dolgozik, akikkel rangos színházi és művészeti fesztiválon vesznek részt itthon és külföldön egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában