Békéscsaba

2024.01.20. 09:34

Márvány fotóműhely: különleges kiállítás nyílt a Lencsésin

A békéscsabai Lencsési Közösségi Ház pénteken délután nyitotta meg a legújabb „A fény felé” című kiállítását. A Márvány Fotóműhely tagjainak alkotásai kerültek bemutatásra az eseményen. A rendezvény része a magyar kultúra napja rendezvénysorozatának, amelynek keretében számos program várja az érdeklődőket. A tárlat február 9-ig látogatható.

Dinya Magdolna

Február 9-ig látogatható a pénteken megnyílt kiállítás.

Fotó: Dinya Magdolna

A megjelenteket Takács Péter, a közösségi ház vezetője köszöntötte. Elmondta, 2001 óta hagyomány, hogy megemlékezünk a magyar kultúra napjáról egy rendezvénnyel vagy rendezvénysorozattal. Ennek alkalmából most hat különböző eseménnyel találkozhatunk. A pénteki napon a Márvány Fotóműhely tagjai mutatkoznak be az elmúlt év legjobban sikerült alkotásaival. Közel negyven fénykép kapott helyet a tárlaton. 

A kiállítást megnyitotta Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere. Beszédében kiemelte, hogy  a város 10 napon keresztül számos eseménnyel ünnepli a Himnusz születését és ezekből az eseményekből a Lencsési Közösségi Ház vastagon kiveszi a részét, hiszen nap mint nap értékes és színvonalas programokkal várják a látogatókat. Ahogy a mai is egy ilyen esemény, a 38 alkotó fotójából installált kiállított tárlat. Egy olyan tárlat, amely az önkifejezésen túl komoly művészeti értéket képvisel. Mitől lesz művészet a fotózás? Mitől lesz több az alkotó tevékenység? Maga a művészet megítélése nagyban függ a személyes befolyástól. Így valószínű sosem fogunk egy olyan definíciót találni rá, amivel mindenki egyetértene. A fotózás megjelenésekor nem tekintettek rá művészetként, mert úgy tartották, hogy a képet nem az ember, hanem a gép készíti el. Hiányzik belőle a kreativitás, az inspiráció, a személyes meglátások. A fotós pedig csak egy egyszerű technikus, aki kezeli a kamerát. Habár voltak olyan követői a fotózásnak, akik művészet szintjén tekintettek rá, szélesebb körben mégsem fogadták ezt el, így a galériákban sem volt helye a fotóknak. 

Varga Tamás nyitotta meg a tárlatot. Fotó: Dinya Magdolna

Egészen addig, amíg Alfred Stieglitz létre nem hozta 1888-ban a saját kiállítását fotóiból. A másik fontos személy Ansel Adams volt. Olyan módon tudta előhívni és kinyomtatni a képeit, hogy azok teljesen új megvilágításba helyezték a fotózást. Kettőjük munkája bebizonyította, hogy a fotózás mögött éppolyan kreatív alkotói munka bújik meg, az eredmény pedig éppolyan értékes lehet, mint más művészeti ágak esetében. A mai kiállításon egy egy fotó előtt elmélyülve megállapítottam, hogy az itt kiállított képek, alkotások számomra magas művészeti értéket képviselnek vagy éppen elgondolkodtatnak, esetleg egy egész történetet mesélnek el. A fotók egytől egyig a készítőik felkészültségét, elhivatottságát, éles szemét és koncepciózus gondolkodását tükrözik.

A kiállításmegnyitón a Bartók Béla Szakgimnázium és az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is részt vettek, színvonalas előadásukkal hozzájárulva az esemény sikeréhez. A rendezvényen szép számban jelentek meg résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában