Orosháza

2024.01.27. 17:25

A kíváncsiság sokakat becsalt a múzeumba - galériával

Szombaton délelőtt a város minden részéből érkeztek gyalogosan, kerékpáron, autókkal kíváncsi érdeklődők a Nagy Gyula Területi Múzeumba, hogy megnézzék, milyen változások történtek a nagyszabású felújítást követően. Erre a hétvégére hirdették meg a nagyközönség számára a nyitást.

Csete Ilona

A szombati nyitásra sokan kíváncsiak voltak Orosházán.

Fotó: A szerző felvétele

Csillogó vitrinek között, a modern kor vívmányaival és személyesen kalauzolták a látogatókat a múzeum munkatársai. Nem volt könnyű dolguk, olyan sokan szerettek volna elsőként a látnivaló, az élmény részesei lenni a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásából megvalósított 280 év üzenete – múltunk és hagyományaink Thék Endre emlékterem állandó kiállításainak a megnyitóján.

Dávid Zoltán mindenkinek megköszönte a nagy érdeklődést és azt kívánta, ezt tartsák is fenn, minél többen ismerjék meg Orosháza és az itt élők múltját.

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és diákjainak a hangulatos kis műsorát követően a városvezető felolvasta a múzeum küldetésnyilatkozatát, majd kiemelte: a Nagy Gyula Területi Múzeum képes megszólítani az embereket, képes átadni a tudást Orosháza múltjáról. Eddig is képes volt rá. Most ebben a korszerű, szép, megújult formában még inkább az lesz. Köszönhetően a mintegy 97 millió forintnak, amit a múzeum a Nemzeti Kulturális Alap - Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma kiírásán elnyert.

– A dolgozók fáradhatatlanul tettek azért, hogy egy csodálatos, izgalmas és a kor digitális eszközeit is a múlt szolgálatába állító tárlatot hívjanak életre. Kijelenthetem, megérte a fáradozásuk, az energiabefektetés, mert olyat teremtett a múzeumi kollektíva, amire mindannyian büszkék lehetünk. Csapatmunka volt a javából. Örömteli, hogy ma végre itt lehetünk. Bíztatok mindenkit, hogy nézzen körül, jöjjön el máskor is és hívja el ismerőseit, hogy minél többen láthassuk a megújult, megszépült orosházi múzeumot és annak értékeit.

 

Józó Tamásné múzeumigazgató a projekt részleteiről mesélt, felelevenítette, milyen kivételesnek gondolták, hogy egy ekkora múzeum, ilyen nagy támogatást elnyerhet. Azt is hangsúlyozta, nagyon sok embernek tartoznak köszönettel, akik kívül s belül megújították az épületet, akik felszerelték, akik a berendezésében segítettek.

Vállalásuk volt a közösségépítés

A múzeumban most két új állandó tárlat várja az érdeklődőket, köztük Thék Endre emlékszobája, ami hazánkban egyedülálló. A földszinten a Nekem, Értem, Velem kampány során adományozott tárgyak ideiglenes kiállítása is látható.

– A régi és az új integrációja, a személyes és a közösségi gondolkodás összekapcsolása vezérelt bennünket. Felhasználtuk ehhez a korszerű technológiákat. Igyekeztünk változatos és érdekes megoldásokat alkalmazni a múzeumi élményekhez. Jelentős digitális tartalom vált elérhetővé, ennek is köszönhető, hogy a gyűjteményünkből sokkal többet tudtunk láthatóvá tenni, sőt, a honlapon keresztül korlátlan elérést is biztosítva közzétenni. Ez a szemléletváltás számunkra is nagyon nagy kihívás volt, mert a megvalósítás során sokszor kellett tőlünk távol álló és új dolgokat megtanulni. Számos digitális megoldást alkalmaztunk, de természetesen azokra is gondoltunk, akik nem használják ezeket az eszközöket. A pályázat keretében vállalásunk volt az a közösségépítés, amelyet a Nekem, Értem, Velem kampányunkban indítottunk. A földszinten most ez a kiállítás látható. Valamennyi tárgy, fotó, emlék azoknak az adománya, akik szintén fontosnak érzik Orosháza történeti emlékeinek a megőrzését – tájékoztatta a közönséget Józó Tamásné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában