Békéscsaba

2023.10.20. 12:31

Megihlette Munkácsy Mihály művészete a fiatalokat, kiállítás nyílt az alkotásaikból

Első alkalommal rendezték meg szeptember 29. és október 1. között a Munkácsy Művészeti Alkotótábort Békéscsabán.

Licska Balázs

A megnyitón elhangzott: húsz diák kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a háromnapos békéscsabai alkotótáborban /Fotó: Licska Balázs/

A rendezvényre négy – két békéscsabai, valamint egy-egy szegedi és pécsi – művészeti középiskola tanulói kaptak meghívást. A diákok művésztelepen született alkotásaikból csütörtökön nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezető-helyettese elmondta, hogy a Munkácsy Negyed kialakítását célzó projekt keretében szervezték meg az alkotótábort. A négy középiskolából érkezett összesen húsz diák betekintést nyerhetett Munkácsy Mihály örökségébe, a hagyományőrzésbe, megismerhette az épített és természeti környezet lenyűgöző alkotásait.

A művésztelep bázisa a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Fajó János Alkotóháza volt, a munkát pedig Novák Attila irányította Pék Zsuzsa és Lovas Dávid közreműködésével.

A kiállításmegnyitón Novák Attila, a Szent-Györgyi Albert technikum művészeti munkaközösségének vezetője hangsúlyozta: a Munkácsy Negyedet érintő projekt célkitűzései között szerepel a művészeti alkotótevékenységek előtérbe helyezése is. Ehhez kapcsolódott az alkotótábor megszervezése, ahova olyan 12-13. évfolyamos fiatalok érkeztek, akik nyitottak, érdeklődők a kortárs művészeti kifejezések megismerésére és alkalmazására.

Célként fogalmazták meg, hogy kapcsolatot teremtsenek a középiskolások alkotói fantáziája, valamint a Munkácsy Negyedet jellemző tartalmi és formai világ között. Ennek eredményei a diákok műveiben láthatók. Úgy véli, a fiatalok kreatív, sokoldalú kifejezésmódokkal, alkotói magatartással mutatják be a festőfejedelem művészetéből inspirálódott műveiket, de leginkább önmagukat.

A békéscsabai evangélikus gimnáziumból Felek Zsófia, Hegyesi Noémi, Majoros Nóra, Makra Laura, Németh Noémi Virág; míg a Szent-Györgyi Albert technikumból Beinschróth Enikő, Farkas Alexandra, Milyó Luca, Szász Dominika és Somogyi Martin kapott lehetőséget, hogy részt vegyen az alkotótáborban, így az ő műveik is megtekinthetők a tárlaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában