Csorvás

2023.10.14. 19:31

Bábokkal, festményekkel, kézimunkákkal telt meg a szőtteskúria - galériával

Bábok, szőttesek, festmények kiállítására szólt a meghívás Csorvásra, a szőtteskúriába. A kisváros központjában már a Teréz napi búcsú mutatványosainak hangja és fénye csalogatta a szórakozni vágyókat, miközben a tárlatra érkezők lelkét a látványra a csorvási fúvószene hangolta szombaton délután.

Csete Ilona

A hagyaték őrzője a Hudák szőtteskúriát választotta a kiállítás helyszínéül

Fotó: Für Henrik

A Hudák Család Kéziszövő és Varróműhelye, valamint a Csorvás Népművészetéért Egyesület néhai Botár Edit erdélyi báb-és díszlettervező, textilművész, grafikus, festőművész alkotásaiból kínált ízelítőt. 

Egy sportbarátság hozta össze Baráth Lajos polgármestert, valamint a hagyaték őrzőjét, Bodóczi Andrást.

– Amikor mesélt erről a sok kincsről, elhatároztuk helyet adunk a művelődési házunkban a kiállításnak. Ám a Covid a terveinket áthúzta, most pótoljuk e gyönyörű környezetben – fogalmazott köszöntőjében a város polgármestere.

Bodóczi András, e hagyaték megőrzője az előzményekről mesélt: miután megismerte a Hudák családot, Julikát, Mariannt, Csabát és Tamást, nem volt kérdés, itt lesz méltó helye a kiállítási anyagnak.

– Régi, dédelgetett álmom vált valóra. Keresztanyám, Botár Edit festőművész, díszlet és bábtervező emlékének szentelem ezt a tárlatot. 1956-tól a kolozsvári bábszínház báb- és díszlettervezőjeként több mint 80 különböző bábelőadáshoz tervezett díszleteket, bábokat és sok díjat begyűjtve bábszínházának. Hobbiként festett. Hű maradt erdélyi gyökereihez. Különösen a kolozsvári templomok és iskolák kerültek a vásznaira. Összesen 78 kiállítása volt a világban, festményei, több mint 2900  darab kép, magángyűjtők tulajdonában van – mesélt a tárlat születésének az előzményeiről Bodóczi András, aki elhozta Csorvásra anyai nagymamájának a munkáit is. Az írásos és keresztszemes kézimunka a torockói és a kalotaszegi népművészetet idézi meg.

Az érték figyelmet érdemel

A kiállítás megnyitójára érkezett Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki elárulta, kereste a megfelelő, meghitt alkalmat, hogy meglátogassa a Hudák családot és köszönetet mondjon a sok évtizede tartó értékes munkáért.

– Azzal a szándékkal hoztam létre a Szülőföldünkért díjat, hogy a magam lehetőségeivel érzékeltessem, nagyon sok érték van környezetünkben. Szeretném ráirányítani a figyelmet olyan civilekre, magánszemélyekre, akik szülőföldünk múltját értékelve, jelenében teremtve, s itt képzelve el a jövőt, mind azt a jót visszaadják, amit itt kaptak. A Hudák család ilyen – indokolta döntését a politikus, majd méltatta munkásságukat. 

– Örülök, hogy eljött ez az áldott pillanat itt, a kiállító és közösségi térben, a műhelyben, ahol megálmodják és megvalósítják a csodákat – fogalmazott, majd átadta a díjat a ruhaköltemények készítőinek.

Hudák Mariann megköszönve a díjat arról beszélt, hogy a kúria valóban közösségi tér, ahova betérhetnek, találkozhatnak az ismerősök és az ismeretlenek is, van módjuk rácsodálkozni sok szépségre, értékre, s közben van alkalom beszélgetni, barátságokat szőni. Ezt itt, a város peremén, Isten tenyerén megtehetik – fűzte hozzá a házigazda.

– Fontos, hogy teret adjunk mások értékes munkáinak. Ez az a hely, ahol bemutatkozhatnak, mi pedig szívesen látunk alkotókat, alkotásokat és a mindezekre nyitott, fogékony közönséget – mondta a köszönet hangján a Hudák Mariann Mesterremek-díjas viseletkészítő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában