Békéscsaba

2023.10.10. 14:49

A születésnapos Kiss Ottó könyveit mutatták be a Bárka irodalmi esten

Kiss Ottó idén kerek évfordulót ünnepel, ugyanis október 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ebből az alkalomból köszöntötték a József Attila-díjas szerzőt a Bárka munkatársai hétfőn este egy hangulatos beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatón.

Gyemendi Réka

Kiss László, Farkas Wellmann Éva, Elek Tibor, Kiss Ottó, Szil Ágnes és Erdész Ádám /A szerző felvétele/

A rendhagyó irodalmi esten két könyvet is jobban megismerhetett a közönség: a vadonatúj Ég Bolt című gyermekverskötetét, valamint az újra kiadott Csillagszedő Máriót. A rendezvényen közreműködött több irodalmár, így Elek Tibor, Erdész Ádám, Farkas Wellmann Éva, Kiss László és Szil Ágnes, valamint két színész, Kovács Edit és Bartus Gyula.

Kiss Ottó a két kiadványról szólva hangsúlyozta, ő inkább egy könyvpárnak tekinti őket. Míg a Csillagszedő Márió egy hatéves kortól ajánlott könyv, addig az Ég Bolt 12 éves kor fölöttieknek szól.

A Csillagszedő Márió egy óvodáskorú kislány által elmesélt családtörténet, az Ég Bolt pedig egy kamaszfiú által elmesélt szerelmi történet. Mind a kettő azonosan épül fel, mindkettő szabad gyermekversekből áll. Az Ég Bolt esetében is azt az egyszerűen bevált alkotói folyamatot, szerkesztési módot követtem, mint az első könyvnél, csak teljesen más a főszereplő és a történet hasonlította össze a két művet a szerző. 

Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője elmondta, a szerkesztőséget számtalan emlék köti Kiss Ottóhoz. A költő egyedülálló pozíciót foglal el a Bárka szerkesztőségében, hiszen ő az egyetlen irodalmi munkatárs, ráadásul szinte a kezdetektől, a '90-es évek végétől tagja a csapatuknak. Úgy fogalmazott, Kiss Ottó kivételes alkotó, hiszen vele együtt összesen két József Attila-díjas költője van a megyének a másik Farkas Wellmann Éva , illetve nem sokan nyerték meg Az év gyermekkönyve díjat sem a helyi költők közül. Kiss Ottó ezen felül Prima Primissima díjas irodalmi kategóriában, ezen érdemek, illetve a kerek évforduló pedig indokolták, hogy egy külön estét szánjon neki a Bárka. 

A rendezvényen a szerző felolvasta a legújabb költeményeket, továbbá elhangzottak részletek Kiss Ottó korábbi műveiből is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában