Gyula

2023.09.16. 19:19

Négy vármegyéből érkeztek a népdalköri találkozóra

Négy vármegyéből több mint 110-en vettek részt a nyolcadik alkalommal életre hívott Viharsarki Regionális Népdalköri Találkozón, amelynek szombaton a gyulai Vigadó adott otthont.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere beszédében elmondta, a népdalköri találkozó célja a népdal és a népzene hagyományőrző múltjának megőrzése, az énekelt népdalok felidézése és megismertetése a fiatalabb nemzedékkel. Ennek kapcsán kiemelte, a népdal időkön átívelő, társadalmi berendezkedéstől független terepe kultúránknak. 

– Az évszázados dallamok túlélnek mindent feltéve, ha akadnak, akik megőrzik őket – hangsúlyozta a polgármester, aki kitért arra, hogy a résztvevők fontos szolgálatot is elvégeznek.

– A hagyományőrzésen túl egy másik fontos értékre, az önszerveződő közösségek fontosságára is felhívják a figyelmet – tette hozzá. Kifejtette, a népzene és a közösségi élet mindig a kéz a kézben járt, elég csak a fonókra vagy a táncházakra gondolni. 

Dr. Görgényi Ernő

Szólt arról, hogy a kultúra, a népművészet és a népzene is olyan terep, ahol nem szabad külső szempontrendszereknek alávetnünk magunkat, mert akkor pontosan azok lényege, az őszintesége és a tisztasága veszne el.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a programon idén Békés, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar vármegyéből több mint 110-en vettek részt.

– A rendezvény fontos küldetése, hogy a jelenlévők építsék és erősítsék a népdalköri közösségek közötti kapcsolatokat, valamint segítsék a fellépők szakmai munkáját és fejlődését – emelte ki a polgármester.

Az eseményt ezúttal is az Illés Panna Népdalkör szervezte az Erkel Ferenc Kulturális Nonprofit Kft.-vel együttműködésben. 

A népdalkör vezetője, Nagy Ferencné elmondta, Jánoshidáról, Szegedről, Sarkadról, Komádiból, Füzesgyarmatról, Csorvásról, Dombegyházról Vésztőről, Kétegyházáról, Biharugráról, Körösladányból és Gyuláról érkeztek fellépők. Mint kiemelte, a rendezvény szolgálja népdalaink és népzenéink legszebb, legértékesebb elemeinek továbbörökítését, valamint hagyományainkhoz hű továbbadását az utókor számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában