A Mesterre emlékeztek

2023.09.30. 11:28

Meseházi boldogságbetakarító ünnepet rendeztek – galériával, videóval

Meseházi boldogságbetakarító ünnepet rendeztek csütörtökön este Békéscsabán, a Meseházban.

Papp Gábor

Fotó: Dinya Magdolna

Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, 1996 óta dolgozik az intézményben, és az azóta eltelt hosszú idő alatt számtalanszor vett részt a Schéner Mihály által megálmodott Meseházi boldogságbetakarító ünnepen.

– Az esemény mindig kitüntetett napnak számított, és kitüntetett nap volt a csütörtöki is – tette hozzá. Kifejtette, a Schéner Mihály születésének 100. évfordulója alkalmából életre hívott emlékév záró eseménye volt az alkotó grafikáiból összeállított, „Talpig vidáman, talpig feketében” című meseházi kiállítás megnyitója.

– Az emlékékév során különböző rendezvényekkel a nagyközönséget és az ínyenceket is megcélozták, mindazokat, akik tovább éltetik majd a schéneri örökséget – fogalmazott.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere köszöntő beszédében elmondta, egy emlékév, egy jubileum több szempontból is fontos lehet.

– Fontos azért, mert kötelezettség. Ugyanakkor az emlékévek, a jubileumok lényegesek abból a szempontból is, hogy újra ráirányítják a fókuszt az adott a személy, az adott művész tevékenységére. Az éves sorozat újra felhívta figyelmet Schéner Mihályra, újra felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotó micsoda géniusz volt, micsoda örökséget hagyott ránk – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly november-december tájékán ültek le közösen gondolkodni, hogy milyen programokkal gazdagítsák az emlékévet. Január 9-én emléktábla-avatással kezdődött a sorozat, amelyet számos esemény követett. Az alpolgármester részletesen szólt a programokról.

A kiállítást Szilágyi András művészeti író nyitotta meg. Beszédében úgy fogalmazott az alkotóról: a varázsló, aki hiányzik. A művész, aki a boldogságot betakarította.

– Schéner Mihály különösen hiányzik alkotótársainak, barátoknak, gyermekeknek, felnőtt gyermekeknek. Vibráló egyénisége, alkotó szelleme, művészete valóságos gyógyír volt helyi közösségi létünk elveszettsége ellen – folytatta a gondolatot. – Művészetében fontos felvetés, hogy vajon miként tud az ember a hétköznapi rendezetlenséggel, a káosszal szemben fellépni. Vajon milyen módon képes kialakítani az ember az összeszedettségét?

 

Hangsúlyozta, a 100 éve született Schéner Mihály művészetében éppen a létezés-párhuzamok adnak nekünk olyan feltáró sejtéseket, amelyek megmutatják az értelmezőnek, hogy milyen módon képes az ember a saját identitását megteremteni. Gyakran mondta, vegyétek magatok körül szépséggel a gonosz ellen. Művészete nem külső, hanem belső segítő. A hétköznapjainkat elöntő alantas tömegkulturális ricsaj, a körülöttünk elterülő tehetetlenség már nélkülözi a megkülönböztető észrevételt. 

Hangsúlyozta, a Meseház őrzi és hitelesen bemutatja Schéner Mihály művészeti hagyatékának magas rendű szépségét. 

– Nem csupán festő, grafikus, szobrász, keramikus, hanem nyitott szemléletű eredeti gondolkodó is volt, aki a valóság érzéki tapasztalatán keresztül formálta meg gondolatait, aki írásban is rögzítette filozófiai szemléletét – emelte ki.

Az eseményen közreműködött Soós Emőke, bábszínész.

Ezt követően Másik János „Törd szét, törd szét bennem ezt a készet!” címmel adott szóló koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában