Gyula

2023.09.02. 18:53

Megidézték a szilvalekvárfőzés évszázados értékeit - galériával, videóval

A tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Németvárosi Szilvalekvárfőzést szombaton a megújult gyulai Máriás házban.

Papp Gábor

A programnak ezúttal már a felújított gyulai Máriás-ház adott otthont

Fotó: Kiss Zoltán

Mittag Mónika, a Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke elmondta, nagy örömet jelent számukra, hogy a K. Schriffert Hagyományőrző Körrel közösen immáron már a Máriás házban tarthatták meg a hagyományőrző programot. 

– Ezzel hatalmas álom vált valóra, 15 év munkájának eredménye, hogy itt lehetünk a Németváros szívében található ikonikus épületben – hangsúlyozta. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a gyulaiak, a németvárosiak magukénak érezzék a megújult épületet. Szólt a közösség szerepéről, amelynek köszönhetően ápolhatják a hagyományokat, átadhatják az őseiktől örökölt óriási kincset a következő nemzedékeknek. Bejelentette, hogy megalakították a Gyulai Németekért Egyesületet, amelynek egyik célja, hogy élettel töltsék meg a házat, és összefogják a lelkes önkénteseket, civil közösségeket.

– A közösségépítés mellett a rendezvény fontos célja, hogy átadjuk őseink tudását, azt, hogy a kitűnő házi gyümölcsből minként lehet tartósítószer nélkül egészséges élelmiszert készíteni – emelte ki, majd kitért arra, hogy a ház 100 éves kemencéjében ismét süteményt sütöttek. A Szent Vince Borlovagrendnek köszönhetően pedig bort is kóstolhattak az érdeklődők. Emellett tárlatvezetéssel, sváb táncházzal, ciberekóstolással, szilvás népi játékokkal és vetélkedővel is várták a vendégeket.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, az épület légkörének kisugárzása különleges hangulatot teremtett a programhoz. 

– Napjainkban sok gyermek nem látja, hogy édesanyjuk, nagymamájuk minként főz zamatos gyümölcsből lekvárt. A német nemzetiségi önkormányzat és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör elkötelezett munkájának köszönhetően a gyulai, illetve a németvárosi gyerekek viszont megismerhetik a tevékenység rejtelmeit, a fáradtságos munkát, az évszázados tapasztalatokat. Kiemelte a Máris ház felújításának jelentőségét, ugyanakkor az Egri csillagokra utalva hangsúlyozta, a hagyományőrzők ereje nem a kőben, nem a falakban, hanem a hagyományőrzők lelkében van.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában