Békéscsaba

2023.07.07. 21:01

Gombos Ildikó alkotásaiból nyílt kiállítás a Csabagyöngyében - galériával

Gombos Ildikó festményeiből, grafikáiból és kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön délután a Csabagyöngye Kulturális Központ Átriumában. A 78 éves művész alkotó az életének különböző területeivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy elsősorban anya volt, azután feleség, majd tanárnő, és csak ezután festő.

Gyemendi Réka

A kiállítást Mészáros Zsuzsa vizuál-kulturális szakember nyitotta meg, mellette az alkotó.

Fotó: Für Henrik

A művészt Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, egyben volt tanítványa méltatta. Köszöntőjében arról beszélt, hogy fiatal iskolásként még talán nem is érzékelte, mennyire fontosak akkori pedagógusának tanításai. A főiskolán és az egyetemen is a kulturális irányvonalon kezdte tanulmányait, ezek végeztével pedig a kulturális, művészeti világban helyezkedett el, habár nem alkotóként, hanem fogadóként. Elárulta, nagy felismerés volt a számára az, amikor rájött, mennyire fontosak voltak pedagógusának tanításai, melyeket jelenlegi munkakörében is hasznosít.

Gombos Ildikó megerősítve Forczek Győző szavait felidézte egy volt tanítványának esetét, akivel korábban magas szinten végezték az ábrázoló geometriát. Tanítványa, miután kikerült a kezei közül építész lett. A fiú egy találkozás alkalmával elmesélte neki: egy alkalommal álmennyezetet kellett készíteniük, amit senki nem tudott megcsinálni, kivéve ő, aki emlékezett egykori tanárának szavaira. Úgy fogalmazott, ezek a visszajelzések erősítik meg abban, hogy a munkájának minden perce megérte a nehézségek ellenére is.

Gombos Ildikó képein a valósághű ábrázolás tükröződik, azonban alkotásainak mindig van mögöttes tartalma, eszmei mondanivalója. Fotó: Für Henrik

A kiállítást Mészáros Zsuzsa vizuál-kulturális szakember nyitotta meg, aki bemutatta az alkotót. Elhangzott, Gombos Ildikó hagyományos festőnek tartja magát, a valósághű ábrázolást kedveli, azonban alkotásainak mindig van mögöttes tartalma, eszmei mondanivalója. A művésznek a legfontosabb az anyaság, a család, a gyermekei. Ezt követi a táj szépsége, ami rabul ejti őt, egyik legkedveltebb témája a virágok. 

Gombos Ildikó ezen témákat különböző techikákkal fejezi ki. Művészetének fontos eleme a kerámia, a kiállításon három anyasággal kapcsolatos plasztika is látható, míg a Koszovó című kerámiája a háború szörnyűségeit fejezi ki. Képeinél nem csak a színeket használja kifejezőeszközként, hanem a vonalakat is, festményei mellett több grafikája is helyet kapott az Átrium falain.

1978 óta él Békéscsabán

Gombos Ildikó Sopron vármegyében született, majd több hasonló sorsú emberrel Ausztriába menekült családjával. Miután véget ért a világháború, hazajöttek Magyarországra és Gyulán telepedtek le, a művész 18 éves koráig a fürdővárosban élt. Ahogy fogalmazott, Gyula jelent neki mindent.  Gombos Ildikó 1978 óta él és alkot Békéscsabán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában