Munkácsy Mihály Múzeum

2023.06.29. 13:50

Újabb ereklyékkel bővült a gyűjtemény - galériával

Békéscsabán, a múzeumban található a világ legnagyobb Munkácsy-Mihály gyűjteménye. A kollekció eddig 581 darabot számlált, nemrég viszont három tárggyal bővült: egy hajereklyével, egy keretezett gyászjelentéssel, valamint egy fotóalbummal. Ezeket csütörtökön mutatták be az intézményben tartott sajtótájékoztatón. A tervek szerint év végén rendeznek egy olyan kiállítást, amelyben ezeket is megtekinthetik az érdeklődők.

Licska Balázs

Gyarmati Gabriella művészettörténész

Fotó: Bencsik Ádám

A Munkácsy Mihály Múzeum egyik legfontosabb küldetése Munkácsy Mihály örökségének ápolása és népszerűsítése, hogy minél többen megismerhessék munkásságát – kezdte dr. Bácsmegi Gábor igazgató, hogy ennek érdekében igyekeznek azokat a tárgyakat, ereklyéket begyűjteni és bemutatni, amelyek hozzá köthetők. 

Elmondta: tavaly felajánlásként hozzájutottak egy fényképalbumhoz, amely a Reök család birtokában volt, és ritkaságszámba menő felvételek szerepelnek benne, van benne fotó a festőfejedelemről is. Idén pedig jutányos áron lehetőségük nyílt két tétel beszerzésére, megvásárlására: az egyik egy hajereklye, a másik pedig egy keretezett gyászjelentés. A tárgyakat Gyarmati Gabriella, a békéscsabai múzeum művészettörténésze mutatta be.

Egy társulat adta ki a gyászjelentést

Az egyik tehát egy gyászjelentés, amelyet a festőfejedelem 1900. május 1-jén, a németországi Bonn melletti Endenichben bekövetkezett halálát követően, a családi gyászjelentést követően, május 5-én adott ki a Országos Magyar Képzőművészeti Társulat. A társulat fiatal korától kezdve támogatta Munkácsy Mihályt, majd nyilván változott a viszonyuk, és később a művész a társulat tiszteletbeli tagja lett. A gyászjelentés önmagában is érdekes, és a kerete szintén az, hiszen egy igényes, szecessziós alkotásról van szó.

Két évszázadot ölel át a fényképalbum

A fotóalbum kinézetében a boldog békeidőket időzi, és egy családtörténetet mutat be, nagyjából két évszázadot fog át. Különleges utazásra ad lehetőséget mind a korokban, mind a festőgéniusz szerteágazó rokonságában. Látható benne Reök Antal, aki Munkácsy Mihály nagybátyja volt, de szerepel benne a művész is egy képen, valamint a felesége, Cécile Papier egy portréval.

Munkácsy Mihály testvére, Emil ugyancsak helyett kapott az albumban. Érdekesség, hogy Mihály több mint két évtizedig nem találkozott a testvérével, sok év után 1874-ban futottak össze, amikor a művész és felesége nászúton járt és Békéscsabát is érintették. A felvételek között van két fénykép két hajereklyéről, mind a két tincset Endenichben, a művész ravatalánál vágták le.

Mind a két hajereklye Békéscsabára került

Az egyiket Weinberger Gusztávné Hoffmann Irén, Reök Emília lánya tette el, és ez az ereklye eddig is látható volt a múzeum állandó kiállításában, mivel azt pár éve megvásárolta az intézmény. A másik tincset Rákosi Jenő vágta le Koós Ödönné Reök Erzsébet kérésére. Reök Erzsébet 1866-ban, Reök István és Omaszta Mária házasságából született, negyedik gyermekként. Reök István pedig Munkácsy Mihály nagybátya, illetve, miután árvaságra jutott, nevelője volt, ő hozta Békéscsabára. Azaz Reök Erzsébet és a művész unokatestvérek voltak.

A múzeum igazgatója, dr. Bácsmegi Gábor érdekességként felhozta: a tavaly ajándékba kapott fotóalbumban két hajereklyéről készült fénykép is szerepel, és immár mind a két tárgy a Munkácsy Mihály Múzeum birtokában van.

Év végén mutatnák be őket egy kiállításon

A Munkácsy Mihály Múzeum tervei között szerepel, hogy év végén rendeznek egy olyan tárlatot, amelyen helyet kapnak azok a tárgyak, amelyek idén kerültek az intézménybe: vagy a munkatársaik gyűjtötték; vagy ajándékba, felajánlásként kapták őket; vagy vásárolták őket. Ennek mentén a mostani sajtótájékoztatón bemutatott darabok is szerepelnének a kiállításon – tette hozzá dr. Bácsmegi Gábor igazgató. Megjegyezte, hogy a fényképalbumot érdemes lenne digitalizálni, és olyan formában ugyancsak közkinccsé tenni, adatokkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában