Békéscsaba

2023.06.24. 14:04

Munkácsy-kenyeret kínálnak a Múzeumok Éjszakáján, találkozik a mandula és a barack

A festőfejedelem tiszteletére született meg a 19. század végén a Munkácsy-kenyér, amelyet a szombati Múzeum Éjszakája apropóján először kóstolhatnak meg a látogatók a Munkácsy Emlékházban működő cukrászdában.

Licska Balázs

Balogh László, a Munkácsy Emlékházban működő cukrászda tulajdonosa beszélt a Munkácsy-kenyérről. Fotó: Licska Balázs

A cukrászda tulajdonosa, Balogh László elmondta, hogy a csemegesüteményt 1880-ban készítette egy szakember, aki annak idején a császári és királyi udvarban cukrászként szolgált. Munkácsy Mihály tiszteletére alkotta meg, ugyanis a géniusz akkor kapta meg a nemesi címet. A recept 1888-ban került bele az általa kiadott füzetbe. 

Az édesség tört mandulát tartalmazó piskótából áll, a két réteg tészta közé barackmarmeládé került. A tetejét mandulás felvert ékesíti, berácsozva, a rácsok közé szintén barackmarmeládét tettek. Egy csemegesüteményről van szó, ami azt jelenti, hogy ezeket nem desszertként, az étkezések után kínálták, hanem előtte. A Munkácsy-kenyér pedig azért kenyér, mert a hasonló, lepényszerű édességeket annak idején kenyérnek nevezték.

Kutatások alapján sikerült rálelni a receptre – tette hozzá. Kiemelte: Laszkó Tímea, a Munkácsy Emlékház vezetője talált egy utalást, miszerint létezett Munkácsy-kenyér, ezt követően indult a nyomozás, a felderítő munkába bevonták Szalay Ágnes történészt is. Mindezek eredményeként ráleltek a receptkönyvre és a csemegesütemény leírására, amely alapján el tudták készíteni.

Elmondta: a Múzeumok Éjszakáján és azt követően is folyamatosan szerepel majd a cukrászda kínálatában a Munkácsy-kenyér.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában