Történelmi kiállítás

2023.06.15. 19:34

Az aradi vértanúk tárgyait is bemutatták a Balassi táncosainak a csabai múzeumban

A Pesttől Aradig, eufóriából – letargiába, az 1848–49-es események és Békés megyei vonatkozásaik című időszaki kiállításon tartott csütörtökön délután szakmai tárlatvezetést Forrainé Kovács Márta történész, a kiállítás kurátora a Balassi Táncegyüttes részére a Munkácsy Mihály Múzeumban. Görgei Artúrról megtudhatták azok, akik eddig nem tudták, hogy vegyészmérnökként végzett. Ő fedezte fel a kókuszdió olajában a laurinsavat, és határozta meg pontosan a sav sajátságait.

Nyemcsok László

Népszerű a szakmai tárlatvezetés

Fotó: Für Henrik

Július 2-áig tekinthető meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban a Pesttől Aradig, eufóriából letargiába című kiállítás. Forrainé Kovács Márta, mielőtt a Balassi tagjait végigkalauzolta tárlaton, elmondta, nagyon sokan kértek már szakmai tárlatvezetést. Örömteli, hogy iskolák a múzeumban, a kiállítás kapcsán vettek részt rendhagyót történelemórán, nemcsak Békéscsabáról, hanem a vármegye több településéről is.

– A tárlaton 122 tárgyat mutatunk be, melyek a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből, az Aradi Múzeum Komplexumból és a szombathelyi Savaria Múzeumból származnak – hangsúlyozta a történész. – Köztük magángyűjtők értékes tárgyai is színesítik a kiállítást, ezek Mayerhoffer Miklóstól, Trényi Pétertől és Nagy Józseftől érkeztek. A Békés Vármegyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület jóvoltából katonaiöltözet-, valamint az előtérben ágyúmásolat is látható.

A kiállítás koncepciója a szabadságharc vonulatával párhuzamosan kiemeli megyénk kimagasló személyeit, történéseit. A reformfolyamatok elindítójaként szó esett a tárlatvezetésen gróf Széchenyi Istvánról, báró Wesselényi Miklósról. Elhangzott, hogy a reformországgyűléseken Békés megye is képviseltette magát. Békés a magyar reformmozgalom élcsapatába került, tagjai között szerepelt Novák Antal, Szombathelyi Antal, Tomcsányi József, Tormássy János és báró Wenckheim Béla. A Pilvax Kávéház megidézése sem maradhatott ki a kiállítás elemei közül.

Forrainé Kovács Márta érdekességként elmondta, a szarvasi születésű Réthy Lipót Békés megye első nyomdájának alapítója. A nyomdai munkában maga is tevékenyen részt vett, a nála készült hazafias szellemű nyomtatványok elbeszélték a szabadságharc történéseit. A csaták, döntő események nemcsak tablókon olvashatók, hanem a kihelyezett térkép segítségével is követhetők.

1849. május 21-én történt Buda ostroma, korabeli újságból olvasta fel a következőket a kurátor: „BUDA VÁRA BÉ VAN VÉVE. Május 21-én reggeli öt órakor három zászlónk a várpalota új épülete mellett lobog. A lajtorjákon honvédeink mint zergék szökdösnek a várba…”

Végezetül eljutottak Aradig, „a magyar Golgotáig”, ahol Damjanich János, Aulich Lajos, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid és Lázár Vilmos személyes tárgyain keresztül mutatta be a kiállítás kurátora az aradi vértanúk tragédiáját, ami egyben nemzetünk tragédiája is volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!