Gyulai Pálinkafesztivál

2023.04.21. 21:09

Közel ezerkétszáz párlatot zsűriznek Békéscsabán

Megkezdődött az idei Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny érzékszervi zsűrizése pénteken a békéscsabai Panoráma Hotelben. A megmérettetésre összesen 1178 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 990 mintát.

P. G.

Számos szempontot értékelnek a zsűri tagjai

Fotó: Bencsik Ádám

Mint azt Varga-Bora Tímeától, a fesztivál főszervezőjétől megtudtuk, a versenyre idén is három kategóriában nevezhettek az érdeklődők. A szervezők a bérfőzetők, a magánfőzők párlatait, illetve kereskedelmi főzdék pálinkáit is várták.

Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről egyaránt érkeztek párlatok. Emellett határon túli nevezések is voltak szép számmal, Horvátországból, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre.

Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 257, amit az alma követ 251 mintával, míg harmadik legnépszerűbb kategória a bogyós és vadon termő és erdei gyümölcs kategória, emellett az év gyümölcséből, meggyből is sok, 106 minta érkezett.

Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból mintegy 130, bérfőzetett párlatból mintegy 290, míg magánfőzött párlatból 758 mintát küldtek be a megmérettetésre. Magyarországról 1028 minta, Romániából 89, Szlovákiából 48, Szerbiából 6 párlat, míg Horvátországból 6 minta érkezett.

Az érzékszervi zsűri huszonhárom elismert hazai és nemzetközi bírálóból áll. A zsűri elnöke Adamik Anikó, aki a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora, okleveles élelmiszer mérnök, pálinkafőző mester, pálinkabíráló, nemzetközi párlatszakértő, bártender, illetve Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOETHE cég hivatalos magyarországi képviselője. A szakemberek az illatot, ízlelést, harmóniát is részletesen vizsgálják. Az eredményeket Gyulai Pálinkafesztiválon, május 27-én, szombaton 13 órától a Hunguest Hotel Erkelben hirdetik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában