Békéscsaba

2023.03.15. 17:05

Ötven fekete-fehér fényképből nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi Házban

Ötszáznegyven fekete-fehér fénykép érkezett 137 alkotótól a Csak tiszta forrásból című fotópályázatra, amelyet a Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely hirdetett meg immár 21. alkalommal Kárpát-medencei magyar művészek számára. A zsűrizést követően a legjobb ötvenet ki is állították, az április 14-ig megtekinthető tárlatot pedig szerdán nyitották meg az intézményben. A hagyományoknak megfelelően ekkor hirdették ki az eredményeket is.

L. B.

Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója nyitotta meg a fotópályázat legjobb alkotásaiból összeállított kiállítást

Fotó: Für Henrik

Első helyezést ért el a leányfalui Nerpel Nikoletta, megelőzve a második, budapesti Bartos Károlyt és a harmadik, miskolci Hollósy Endrét. Különdíjat érdemelt ki a bajai Bolvári Csilla, a békéscsabai Szabó István és a hatvani Sándor-Tóth Zsuzsanna. Most adták át a tavalyi pályázat közönségdíját is a békéscsabai Bontovics Ilona számára. A díjakat Takács Péter, a közösségi ház vezetője nyújtotta át Varga Tamás alpolgármesterrel és Csányi Illés önkormányzati képviselővel közösen.

Megnyitó beszédében Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója elöljáróban hangsúlyozta, hogy egy rendkívül színvonalas kiállítás kapott helyet a Lencsési Közösségi Házban. Felidézte a dagerrotípia történetét, és hogy a fényképészet 1839. augusztus 19-én született meg, azaz szinte egyidős az 1848/49-es magyar forradalommal és szabadságharccal. Beszélt arról is, hogy esztétikai, művészetfilozófiai összefüggés van a színházi előadások és a fotózás között, hiszen mindkettő a pillanatról szól, igaz, más formában.

Mint fogalmazott, sajátos valóságot teremtenek a képek, és a fényképészet azért lehet rokonságban más képzőművészeti ágakkal, mert egy előre kitalált gondolat nyomán születik meg az üzenet. Hangsúlyozta, hogy a technika nem nőhet az emberi gondolat fölé, bár kétségtelen, hogy szükség van megfelelő technikai tudásra a megfelelő képek elkészítéséhez. A művészek összesűrítik a teret és az időt, és egyedi világokat ugyancsak létrehoznak.

A szerdai rendezvényen fellépett Bartus Gyula, a Jókai színház Jászai Mari-díjas művésze, elszavalta Petőfi Sándortól a Nemzeti dalt – a refrént a közönséggel együtt mondta –, majd a Kemény Gitárklub jelentkezett egy március 15-éhez kapcsolódó összeállítással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában