Helyismeret

2023.01.07. 17:42

Másfél millióan lapozták fel a BékésWiki enciklopédiát

Rekordszámú megtekintésszámot, látogatottságot ért el tavaly a Békés Megyei Könyvtár online helyismereti enciklopédiája, a BékésWiki – mondta Juhász Zoltán, a bibliotéka munkatársa, a BékésWiki szerkesztője.

L. B.

Nagyjából két-kétezer szócikket és képet tartalmaz a könyvtár online enciklopédiája

Forrás: bekeswiki.hu

Emlékeztetett: az intézmény munkatársai a helyismereti értékek népszerűsítése érdekében 2007-ben a Wikipédia világenciklopédia mintájára hozták létre a BékésWikit. A szakemberek az adatbázisban térségi vonatkozású szócikkeket tesznek elérhetővé személyekről, épített értékekről, emléktáblákról, szobrokról, emlékművekről, településekről és helyi értékekről.

Az elmúlt másfél évtizedben a BékésWiki a Békés Megyei Könyvtár egyik legnépszerűbb szolgáltatásává vált. Az enciklopédia tavaly több mint 1,4 millió oldalmegtekintést regisztrált, közel másfél millió szócikket tekintettek meg az oldal látogatói, a helyismeret iránt érdeklődők.

A bekeswiki.bmk.hu címen elérhető enciklopédia jelenleg 1921 szócikket, lapot tartalmaz, a megtekinthető képek száma meghaladja a kétezret. Az adatbázis folyamatosan bővül, a bibliotéka munkatársai jelenleg – Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából – a költőhöz kapcsolódó, helyi vonatkozású szócikkeket teszik nyilvánosan elérhetővé.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár szakembere, a BékésWiki szerkesztője köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárulnak az online enciklopédia bővítéséhez, az adatok pontosításához, a helyi értékek népszerűsítéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában