Békéscsaba

2023.01.18. 06:53

50 év Rock ’n’ Roll: kötettel és lemezzel emlékeznek a tavaly elhunyt Kőváry Péterre

A tavaly elhunyt békéscsabai énekes, gitáros, dalszerző, producer és DJ, Kőváry Péter emlékére A napos sétányon – 50 év Rock ’n’ Roll címmel interjúkötet és LP jelent meg a Grund Records gondozásában. A könyvhöz szorosan kapcsolódó vinyl lemez (LP) egy válogatás a legjobb dalaiból. Kőváry Péter tavaly október 22-én lett volna 50 éves.

Hírlap-összeállítás, [email protected]

Zenei pályafutását a békéscsabai Rag Doll zenekarban kezdte, de a legtöbben a nagy népszerűségnek örvendő Neo frontembereként ismerték

Forrás: MW

Mint tavaly nyáron megírtuk, hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Kőváry Péter zenész, a Neo egykori frontembere.

Kőváry Péter zenei pályafutását a békéscsabai Rag Doll zenekarban kezdte, de a legtöbben a nagy népszerűségnek örvendő Neo frontembereként ismerték. Tizenkét éven keresztül volt Hodosi Enikő, Milkovics Mátyás és Benedek Tamás mellett a zenekar oszlopos tagja, ezalatt született a nagysikerű Kontroll című film betétdala is. Elektronikus zenei karrierje DJ-ként folytatódott, hazai és külföldi klubok nagysikerű előadója volt. 

A 2010-es évek közepén alapította a Peter Kovary & the Royal Rebels-t, amelyben a klasszikus rock, a hard rock és a southern rock iránti elkötelezett szeretete testesült meg. 

A most megjelent új lemez borítója megemlékezik sokoldalú személyiségéről /Forrás: MW/

A zenekar két nagylemezt jelentetett meg (Halfway till morning és Fly forever), amelyek közül az első Fonogram-díjat kapott. Ez a harmadik Fonogram díj volt Peti életében, mivel kettőt korábban a Neo-val is elnyert. A Royal Rebels-zel felléptek A Dal című showműsorban, játszottak a Uriah Heep előtt, vendégszerepeltek Ausztriában, Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában. 

Péter sokoldalúan részt vett öccse, Kőváry Zoltán zenekarának életében, ő volt a The Trousers első lemezének producere, és gyakran léptek fel közösen is. Legnagyobb zenei példaképe a Rolling Stones volt. A Stoned énekeseként éveken át Mick Jagger művészetének leghitelesebb hazai tolmácsolójaként rengeteg hazai és külföldi koncertet adtak. Péter később szólólemezt adott ki (Family, Christmas & Rock and Roll), melyen karácsonyi dalokkal örvendeztette meg rajongóit.

A most megjelent könyv megemlékezik sokoldalú személyiségéről, igyekszik átfogni azt a gazdag, sok stílust felölelő zenei pályát, amelyet Péter mintegy 30 év alatt befutott. Az interjúkötet készítésekor beszélgetőtársa jóbarátja, Koltay András volt. 

– E kötet arra törekszik, hogy megrajzolja Kőváry Peti portréját, annak a személyiségét, akit oly sokan szerettek, de kevesen ismertek igazán mélyen – fogalmazott Koltay András. – Másfelől általános érvényű kérdéseket is felvet: miért fontos a rock 'n' roll, túléli-e első előadóit, népszerűsége elvesztését, megmarad-e az örökkévalóságnak, mit jelentett társadalmi szinten az elmúlt évtizedekben nyugaton, és itt, keletebbre? Ez a kötet elsősorban egy családi és baráti emlék. De abban bízom, hogy aki érzi és szereti a rock 'n' rollt, érdeklődéssel fogja majd olvasni, és talán segít neki is megfogalmaznia saját válaszait a fenti kérdésekre.  A rockzene nem változtatja meg a világot, és minden, ami valaha hozzátapadt, lassan lemállik róla. Ma már csak a dalok számítanak. Egy könyv maga a betűkbe zárt öröklét. Ez a kötet Kőváry Peti és a rockzene öröklétéhez kíván a maga igen szerény módján hozzájárulni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában