Hagyományok

2022.12.23. 09:45

Koreográfiája is van a békéscsabai színészek karácsonyának

A karácsony szinte mindannyiunk számára különleges ünnep, és szinte nincs két ember, aki egyformán töltené. Cikkünkben két Békéscsabán játszó színészt kérdeztünk a karácsonyi időszakáról. Kiderült, mindketten családjukkal töltik a következő napokat, és visszaemlékeztek hagyományaikra is.

Gyemendi Réka [email protected]

Puskás Dániel és Papp Barbara

Fotó: Für Henrik

Puskás Dániel Budapesten született és ott is nőtt fel. Lassan hat éve van Békéscsabán, de édesanyja itt született, így sok rokona él itt. A nagypapája is Békéscsabán élt, ő ráadásul dolgozott a Jókai színház épületén mint műemlékbádogos. Puskás Daninak fiatal kora ellenére két gyermeke van: a nagyobbik lánya, Petra nyolcéves lesz, a kisebb, Panka pedig most lesz négyéves. Petra lánya ráadásul a főtéri, adventi gyertyagyújtáson is énekelt.

A színész elmondta, számára a karácsony a családdal együtt töltött időt jelenti. Ilyenkor kicsit megállnak, együtt vannak és alszanak egy hatalmasat a fa alatt.
– Nálunk a karácsonynak megvan a maga kis koreográfiája. Most már jó pár éve bevezettem a családnál azt a szokást, hogy minden évben a halászlevet én főzöm, mindezt kint, bográcsban, ha esik, ha fúj, ha szakad a hó, akkor teszek a bogrács fölé sátrat. Vannak ilyen apró hagyományok nálunk. A fát az angyalka hozza a gyermekeinknek, így amikor reggel felébrednek, akkor már ott van a karácsonyfa. Emellett az ünnepek idején járjuk a családot – fogalmazott Puskás Dániel. Részletezte, ilyenkor nagyon sok karácsonyi fellépésük van, de úgy gondolja, hogy a munka összeegyeztethető a családdal.

A színész visszaemlékezett, a nagy családi összejövetelek mind-mind fontos mozzanatok voltak náluk, ilyenkor ültek össze a nagyszülőknél, mindannyian egy asztalnál. Hozzátette, nem tudna egy alkalmat kiemelni a sok közül, mert minden évben megismétlődik, viszont mindegyik más élményt ad. De kiemelte az első karácsony megismételhetetlen élményét a gyermekeikkel. Ezek ugyanis mind mind nagyon értékes emlékek, mérföldkövek számára.
 

Papp Barbara színész úgy fogalmazott, neki a karácsony egy bejgliillatú, puha, bekuckózós ünnep.
– Ilyenkor haza szoktam utazni a családomhoz, Nyíregyházára. Mi nagyon kis családi körben ünnepeljük a karácsonyt, és ilyenkor tényleg minden arról szól, hogy jókat eszünk, karácsonyi filmeket nézünk. Nekünk ez egy csendes, elmerülős időszak – részletezte Papp Barbara. Elárulta, a munka szempontjából sűrű lett ez az évad a három hónapos színházbezárás miatt. Neki ugyan pont nem fut a két ünnep között vagy után előadása, de azért lesz egy húzósabb időszak, hiszen még az utolsó napokban is próbálnak.
Visszatérve a családra kifejtette, náluk le van osztva hosszú évek óta, hogy ki mit csinál az ünnepen. Édesapja beviszi a fenyőfát, ő feldíszíti, miközben az édesanyja süt-főz. Általában késő délután megvacsoráznak, utána pedig átadják egymásnak az ajándékokat, majd pihennek.
Papp Barbarától megtudtuk, minden évben sütnek édesanyjával mézeskalácsot a karácsonyfára, díszítésnek. Idővel elkezdett utánanézni, hogyan lehetne ezeket még professzionálisabban díszíteni. Egyre szebbek lettek, és komolyan elkezdtek arról beszélgetni, hogy ki kellene tanulnia a szakmát, és ezzel kellene foglalkoznia. Ahhoz azonban, hogy süteményeket gyártson, cukrászvégzettség kell, ezért elvégzett egy egyéves cukrászképzést. 
A mézeskalácsokkal, tortákkal a barátait, családtagjait szokta meglepni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában