Csabagyöngye

2022.11.25. 19:42

Harminchárom alkotó mutatkozik be a 22. Csabai Szalonban

Megnyílt a 22. Csabai Szalon kiállítás pénteken este a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében és Artériumában. A tárlaton festmények, grafikák, plasztikák és textilművek is megjelennek harminchárom, Békéscsabához köthető alkotónak köszönhetően.

Gyemendi Réka [email protected]

Harminchárom alkotó több mint hetven képe látható Fotós: Für Henrik

Fotó: Für Henrik

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, eljött az az idő, amikor az alkotások már nem fértek be a terembe, így le kellett mondaniuk az Artérium következő kiállítását, a teret pedig beépítették a Csabai Szalon tárlatba. Mint elhangzott, közel hetvenöt képet állítottak ki, ami a Csabai Szalon kiállítás 22 éves történetének csúcsa az alkotók és alkotások számát tekintve és minőségében is. 

Egyre nívósabb, egyre nagyobb ünnep a csabai képzőművészet életében a szalon. Két covidos év után most egy energiatakarékos tél következik, így ez a kiállítás is rövidebb lesz. A terveink között van, hogy egy videoklip formájában mutatjuk be a szalont, erre január második felében lesz módunk. Annak ellenére, hogy akkor látogatókat nem fogadunk, szeretnénk különleges módon megörökíteni az alkotásokat – ismertette az igazgató. 

Varga Tamás alpolgármester arról beszélt, hogy ma a csabai képzőművészet Aranycsapatát is köszöntik a Csabagyöngye Kulturális Központ első emeletén. 

Nem csoda, hogy szinte az összes falfelületre szükség volt az installálás során, hiszen rekordszámú, harminchárom alkotó hetvennégy alkotása látható. Nagyon sok kiváló kvalitású művész él és alkot Békéscsabán, és a hírek, a háborúk, a járványok közepette szükségünk van minden olyan kapaszkodóra, amely képes felszabadítani a lelkünket. Kevés dolog teszi elviselhetővé ezt a világot, de a szépség, a képzőművészeti alkotások segítenek nekünk fogalmazott. Az alpolgármester hangsúlyozta, a most kiállított anyag pillanatképet ad a békéscsabai művészéletből, ami képes elfeledtetni a nézővel a mindennapok sokszor negatív, akár depresszív érzéseket keltő eseményeit. 

Varga Tamás: ma a csabai képzőművészet Aranycsapatát is köszöntjük
Fotós: Für Henrik

A kiállításon túlnyomórészt festményeket és grafikákat láthatnak az érdeklődők, de plasztikák, textilművek is megjelennek. Az alkotások között helyet kaptak a nemrég elhunyt Penyaska László művei is. Varga Tamás úgy fogalmazott, a karakteres és mély értékeket közvetítő képzőművészeti alkotások fémjelzik Békéscsaba kultúráját, amelyre méltán lehetünk büszkék. 

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze kifejtette, a Csabai Szalon a városhoz kötődő alkotók műveiből ad friss merítést, aktuális jelentést. Elhangzott, a szervezők meghívásos rendszerrel szabják meg előre az alkotók körét, így az eljárásrend bizonyos szűrőt biztosít. Mint mondta, dominánsan olyan alkotókkal találkozhatunk itt, akik a műbarát közönség látóterében vannak és stílusukat, témáikat, műveiket értékeljük.

Az első, ami eszembe jut a kiállított műtárgyak alapján az, hogy üdítően változatos és nagy jelentőséget hordoz, de összképe teljesen vegyes. Ahogy a művek, az alkotók is igen sokfélék: van, aki a jól ismert és van, aki az eddig látott legjobb formáját hozza összegzett. 

Gyarmati Gabriella: Ahogy a művek, az alkotók is igen sokfélék
Fotós: Für Henrik

Gyarmati Gabriella szerint a tárlat alkalmat ad szemlélődésre, meghökkenésre és egy végső, részvéttel teli tiszteletadásra a közelmúltban elhunyt Penyaska László esetében, akinek három kiváló alkotása is szerepel a tárlaton.


 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában