Galériával

2022.09.09. 13:15

Megnyitották az építőipari kiállítást Békéscsabán

Építőipari kiállításnak és ingatlanbörzének ad otthont a CsabaPark, a pénteken kezdődött rendezvény szombaton családi nappal folytatódik. Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy idén megszülethet az állami beruházásokról szóló kerettörvény, az elmúlt hetekben egyeztettek ezzel kapcsolatban a szakmai szervezetekkel.

Licska Balázs

Számos kiállító vonult fel a rendezvényen, amelyet a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány hívott életre az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamarával közösen, egy magyar-román határon átnyúló projekt részeként.

Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese azt mondta: a kormány célja, hogy a magyarok munkájának haszna a magyaroknál maradjon. 

Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg a rendezvényt. /Fotók: Für Henrik/

Tizenkét éve egy legyengült állapotban lévő országot vettek át, azóta sikerült olyan gazdaságpolitikát folytatni, amelynek eredményeként a nemzetközi finanszírozási kitettségeket mérsékelték. Új kihívást jelent most, hogy az ellátási láncok megszakadtak, hogy emelkednek a rezsiköltségek és az alapanyagárak. Olyan szabályokat hoznak, amelyek segítik az építőipart. Egyrészt idén megszülethet az állami beruházásokról szóló kerettörvény, amely lehetőséget nyújt a magyar vállalkozásoknak a fejlődésre, a munkahelyek védelmére. Másrészt csökkentik a bürokráciát, hogy a cégek a valódi munkára koncentrálhassanak. Az elmúlt hetekben a tervezett jogszabályokról egyeztettek a kamarákkal, a vállalkozások képviselőivel.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt: az, hogy az építőipari kiállítás és ingatlanbörze szombaton családi nappal folytatódik, jelzi, hogy az építőipar és a családpolitika is egymásra épül. 

 

Az elmúlt években több százezren vették igénybe a csokot, a lakásfelújítási támogatást vagy a kedvezményes hitel lehetőségét, hogy a családok maguknak otthont teremtsenek, hogy a lakhatási körülményeiket javítsák – és ebben a munkában az építőiparra komoly szerep hárul.

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a Békés megyeiek az elmúlt években számos területen együttműködtek az Arad megyeiekkel, és a Békés Megyei Önkormányzat most is egy egészségügyi fejlesztést tervez az Arad Megyei Tanáccsal közös projektben. Úgy véli, az együttműködésben számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik, a két megyének közösek a problémáik, amelyekre közös megoldásokat lehet találni. 

A Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője, dr. Kása Róbert kiemelte, a kormányhivatal Békés megye fejlődéséért, népességmegtartó erejének növeléséért dolgozik, és együttműködik ennek érdekében a szakmai szervezetekkel, a kamarákkal. Szász Zsolt, a rendezvényt szervező Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető titkára hangsúlyozta, a pénteki szakmai napon hasznos információkat ismerhettek meg a rendezvényen résztvevők.

 

Az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara elnöke, Georghe Seculici azt mondta, nyitottak a további együttműködésre Békés megyével. Emlékeztetett, korábban szintén egy határon átnyúló projekt keretében épült meg az AB Expo épülete a békéscsabai repülőtér környékén, most pedig a foglalkoztatás növelését tűzték ki célul. Florin Vasiloni gyulai román főkonzul szerint Békés és Arad megyékben közös jövőkép kialakításán dolgoznak.

Be kell avatkozni a folyamatokba

Sikeresnek nevezte a magyar-román kapcsolatokat dr. Orosz Tivadar. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint élénk az áruforgalom, a kereskedelem a két ország között. A kiállításhoz hasonló találkozók pedig tovább erősíthetik a kapcsolatokat, amelyek építése ma is fontos, mint ahogy az újításra törekvés is.

Azt mondta, a vállalkozások úgy élhetik túl a jelenlegi helyzetet, ha megpróbálnak minél költséghatékonyabban és energiatakarékosabban működni. A piaci automatizmusok megrekedtek, lépésekre van szükség. A kamara meg is tette a javaslatait a kormány felé, amelyek segíthetik a gazdasági kilábalást. Szerinte a piac nem normális módon működik, ezért árkorlátozásokra van szükség, a folyamatokba be kell avatkozni, hogy a kereslet növekedhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában