Három szinten

2022.09.11. 13:58

A csabai kistemplom tornyában nyílt rendhagyó kiállítás

Rendhagyó helyszínen, a Békéscsabai Evangélikus Kistemplom tornyában nyílt meg a Békéstáji Művészeti Társaság kiállítása vasárnap Torony Tárlat címmel: három szinten tizenkét alkotó tizennyolc műve tekinthető meg. A művészek vallásos témákat dolgoztak fel.

Licska Balázs

Fotók: Für Henrik

Rendhagyónak nevezte Kutyej Pál evangélikus lelkész a vasárnapi alkalmat, hiszen ki gondolta volna, hogy közvetlenül dél előtt egy tárlat megnyitásán lesz, és hogy egy templomtoronyban tekinthet meg egy képzőművészeti kiállítást. Örömtelinek nevezte, hogy a Békéstáji Művészeti Társaságon keresztül sok alkotó műve kerülhetett ki a falakra. A mostani Torony Tárlatot szeretnék folytatni, és nemcsak helyi, környékbeli művészek alkotásait bemutatni, hanem akár országos, de akár nemzetközi szintű kiállításoknak is helyet adni.

Nagyszerű ötletnek titulálta Nagy Zoltán evangélikus esperes, hogy az evangélikus kistemplom tornya kiállításnak ad otthont, és nem csak annak szokatlansága miatt. A torony és a művészet is túlmutat önmagán, egyik sem öncélú. 

A torony arra emlékeztet, hogy honnan jön az oltalom, a segítség, az erő; az alkotások pedig kiragadnak minket ebből a világból, elrepítenek minket egy olyan térbe, amilyet a művészek megálmodtak. Hangsúlyozta: a torony és a művészet a kiállításon keresztül találkozik egymással. Azzal zárta: az Istenhez való fordulás eszközét felhasználva kell felülkerekednünk a problémákon és megtalálnunk azt, ami erőt ad.

 

Gnandt János, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy a megújult evangélikus kistemplomban elsőként a társaság tagjai állíthatnak ki, hogy elsőként ők mutatkozhatnak be ezen a nem szokványos kiállítóhelyen. A tárlat látogatói egyszerre két élménnyel is gazdagodhatnak: hiszen amellett, hogy megnézik a műveket, a nagyszerű kilátás miatt a békéscsabai belvárost szintén izgalmas szemszögből tekinthetik meg. Úgy véli, hogy az evangélikus kistemplom felújításával a város turisztikai kínálata ugyancsak bővült.

Az ország egyik leginkább formabontó kiállítóhelyének mondta az evangélikus kistemplom tornyát Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze. A tárlaton tizenkét alkotó tizennyolc műve tekinthető meg, a Békéstáji Művészeti Társaság tagjai szakrális jellegű munkákkal érkeztek. 

 

Emlékeztetett: egykor a vallásos témák feldolgozása jelentette a fő irányt a művészek számára, a világ azonban változott, és az önmegvalósítás lett a fontos, így nemcsak a stílust és a megfelelő formát, hanem a témát is meg kell lelniük. Bár olykor visszanyúlnak a szakrális témákhoz, szerinte az aranykor nem tér vissza. A most kiállított művek a bábeli nyelvek sokaságához hasonlóan változatosak.

Három szintet színesítenek a munkák

Három szintet színesítenek a Békéstáji Művészeti Társaság tagjainak munkái az evangélikus kistemplom tornyában. Az első szinten Szeverényi Mihály, Megyeri-Horváth Gábor, Lonovics László és Papp Zoltán; a másodikon Szereday Ilona, Várkonyi János, Sallai Lajos és dr. E. Szabó Zoltán; a harmadikon pedig Gnandt János, Szőke Sándor, Barabás Ferenc és Fazekas Attila munkái csodálhatók meg. A kiállításmegnyitón résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy megnézzék a harangokat, valamint a kilátást is a toronyból – és nemcsak a lépcsőket, hanem a liftet szintén igénybe vehették ehhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában