Ünnepség

2022.08.26. 14:46

Stark Adolf békéscsabai, felújított síremlékénél koszorúztak

Száztizenkét évvel ezelőtt, 1910. augusztus 26-án hunyt el Stark Adolf, a Csabagyöngye szőlő nemesítője. Rá emlékeztek pénteken végső nyughelyén, a békéscsabai, Berényi úti temetőben.

Ny. L:

Fotó: Bencsik Ádám

Elhangzott, 2014-ben kapott posztumusz díszpolgári címet a várostól, a városháza dísztermében látható róla falfestmény, nevét viseli a megyeszékhely egyik kertbarát köre, mely Csaba egyik legrégebbi civil szervezete. A kertbarát kör nevében Hankó János elnök emlékezett névadójukra, de részt vettek az ünnepségen a Lencsési Közösségi Házban működő Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör tagjai is.

Fotós: Bencsik Ádám

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület pályázaton pénzt nyert 10 neves csabai személyiség síremlékének felújítására, de Stark Adolf ebből kimaradt, Békéscsabának ugyanis jóval több nevezetes személyisége volt, és döntést kellett hozni az anyagi keretnek megfelelően.

Szente Bélával és Opauszki Zoltánnal közösen ügy gondoltuk, Stark Adolf síremléke sem maradhat ki a sorból

 – ecsetelte Herczeg Tamás. – 

Anyagi felajánlást nyújtottunk ehhez, amihez csatlakozott a békéscsabai német önkormányzat is Bíró József vezetésével, ugyanis Stark Adolf a német ajkú szepességi szászokhoz tartozott.

Herczeg Tamás kitért arra, Békéscsaba tiszteli és elismeri múltját, és ennek részese Stark Adolf is, aki igazi csabai polgár volt. A csabagyöngyét, az itthon legkorábban érő szőlőt a világ egyik leghíresebb fajtájává tette.

Opauszki Zoltán és Paláncz György koszorúzott a csabai önkormányzat Fidesz-frakciója nevében, középen Hankó János kertbarátköri elnök
 

Dr. Sicz György, aranydiplomás békéscsabai kertészmérnök kiemelte, Stark Adolf életműve példája lehet minden hazát építeni kívánó, alkotó embernek. Tökéletes és gyors beilleszkedés után hamarosan a közösség hasznos tagjává vált. Példát adott tettrekészségből, kitartásból, haza- és szabadságszeretetből, és az élet iránti alázatból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában