Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny

2022.06.08. 16:28

Közel ezer minta érkezett a Gyulai Pálinkafesztivál versenyére

Kilencszázkilencven minta érkezett a 23. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre – tájékoztatta lapunkat Adamik Anikó, a fesztivál szakmai koordinátora, a verseny igazgatója annak kapcsán, hogy szerdán megkezdődött a pálinkák és párlatok érzékszervi zsűrizése a békéscsabai Panoráma Hotelben.

P. G.

/Fotó: Für Henrik/

Fotó: Fur_Henrik

A szakember elmondta, a versenyre három kategóriában nevezhettek, bérfőzetők, magánfőzők és több év szünet után a kereskedelmi főzdék pálinkáit is várták. 

A legtöbb párlat, szám szerint 268, ebben az évben is szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, amit az év gyümölcse, az alma követ 112 mintával. 

A harmadik legtöbb nedűt pedig szilvából küldték be, 106-ot. Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 118, bérfőzetett párlatból 132, míg magánfőzött párlatból 740 minta érkezett a megmérettetésre. Magyarország mellett a határon túli magyarlakta területekről is küldtek be nedűket a versengésre.

Szöllősi Edit /Fotó: Für Henrik/

A szakavatott zsűri 100 pontos rendszerben értékeli a mintákat, ahol az eddigi fő bírálati szempontokat alkategóriákra osztották, az illatolás és az ízlelés során egyaránt négy szempontot vizsgálnak, illetve külön szempontot jelent a harmónia, a komplexitás. A minősítéseket és az eredményeket a pálinkafesztivál keretében, szeptember 16-án, pénteken hirdetik majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában