János vitéz

2022.02.03. 18:25

Egy csodálatos mese válik valósággá a csabai színpadon

Petőfi Sándor János vitéz című művét viszi színre a Jókai színház. Az előadás olvasópróbáján elhangzott, a társulat ezzel a Petőfi Sándor szellemiségét megidéző előadással kíván tisztelegni a költő születésének 200. évfordulója előtt.

V. N.

Seregi Zoltán elmondta, a darab március 3-tól lesz látható a csabai színpadon /Fotó: Imre György/

Seregi Zoltán elmondta, a készülő darab nemcsak látványvilágában, de zenéjében is megújul: – A Kacsóh Pongrácz által megírt melódiák érintetlenül hagyása mellett, Koltay Gergely az egész zenei anyagot rock-folk zenei elemek felhasználásával, a modern zenei formanyelv követelményei szerint áthangszerelte – ismertette a Jókai színház igazgatója. A próbán Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas érdemes művész, a darab rendezője elárulta, a megújult szövegkönyvben a Bakonyi-Heltai-Kacsóh műnek leginkább időtálló részletei kiegészültek az eredeti elbeszélő költemény szövegeivel.

– A dalszövegek mellett elhangzó dialógusokban több eredeti Petőfi Sándor vers is elhangzik majd. Szeretném, ha a költő szellemisége, lelkisége, és az általa teremtett csodálatos mesevilág életre kelne a színpadon – fogalmazott a direktor. Hozzátette, fontos tudni, hogy Petőfi Sándor verses meséjének főhősét egy élő, valóságos személyről formázta.

– Horváth Nepomuki János, a jobbágyból lett világlátott huszárkapitány, a Krisztus-rend és a Szent György-rend lovagja a Buda melletti Ráckevén élt. Katonaként 22 éven át harcolt szerte Európában. Majd a császár – az érdemeire való tekintettel – meghívta őt a testőrségébe, ahol több mint tíz éven át szolgált. Ezután végleg búcsút mondott a katonaéletnek, és visszatért Ráckevére. A világlátott huszárkapitány rendkívüli történetét a barátja, Ács Károly nyelvész mesélte el Jókai Mórnak, aki továbbadta Petőfi Sándornak. Ebből született meg pár év múlva ez a csodálatos elbeszélő költemény – avatott be minket Koltay Gábor, aki egyúttal kiemelte: a zenés játék időtlensége a Vesztergombi Anikó által tervezett jelmezeken és az Igaz-Juhász Katalin által megálmodott díszleten is megfigyelhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában