Előadások

2022.01.08. 15:20

Elégedetten tud visszatekinteni az óévre a szarvasi Cervinus Teátrum

A vírushelyzet okozta nehézségek ellenére is elégedetten zárta a 2021-es évet a Cervinus Teátrum társulata, hiszen nyártól már közönség előtt játszhattak, egészen az év utolsó napjáig. Ugyanakkor előre is örömmel tekintenek, hiszen már az idei nyár végéig betelt a naptáruk a próbákkal és az előadásokkal.

Vásári Erzsébet

Tervezik a nyári előadásokat, augusztusig be vannak táblázva. Az Örökség (korábban Temetés) című előadás egy különleges vágyat keltett életre /Fotó: Valló Zoltán/

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója hírportálunk kérdésére elmondta, a vírushelyzetet és minden egyéb nehézséget tekintve is szerencsés volt színházuk 2021-ben. Mosoly van az ő és a kollégái lelkében is, akikre rendkívül büszke, hiszen mindent megcsináltak, amit elterveztek, de látogatottságban és a számokat tekintve is szép évet zártak. Kiemelte, ez azért lehetett így, mert mindannyian rengeteget dolgoztak, rugalmasak voltak, és a megszokottnál nagyobb terheket vállaltak. Visszaemlékezett, az év elején ugyan még csak online láthatta őket a közönség, de a nyári, vízi színházas kéthetes fesztivált már teljes egészében, nézői jelenléttel tudták végigvinni. 

Ősszel pedig jöttek az újabb próbák és előadások. Utóbbiakról kifejtette, újdonságként mutatták be tavasszal a Bűvös tojás című zenés mesejátékot és a Sors bolondjai című vígjátékot, nyáron a Twist Olivér musicalt, ősszel pedig meg tudták tartani az Örökség című szlovák vígjáték ősbemutatóját, és a Furcsa pár vígjátékot hatalmas sikerrel. Hozzátette, még a két ünnep között is kínáltak programokat, három napon keresztül zenés kabarét játszottak, szintén telt házzal. Továbbá most először szilveszter napján is játszottak, így együtt búcsúztatták az évet a közönséggel. De volt számos oktató jellegű programjuk is, jó együttműködést folytattak a helyi iskolákkal, és a budapesti szlovák iskolában is jártak. 

Dr. Dósa Zsuzsától megtudtuk, az új év a fentieknek köszönhetően nagy lelkesedéssel indult náluk. Olyannyira, hogy már a nyári előadásaikat is szervezik, és előre tekintve augusztusig mondhatni be vannak táblázva. Hozzátette, ebben a hónapban még a már bemutatott előadásaikat játsszák, lesz többször Furcsa pár és Sors bolondjai, valamint szerveznek egy magyar kultúra napi gálaműsort 22-én. Emellett fut tovább náluk a Lázár Ervin Program, aminek keretében még 15 előadás vár rájuk. Ilyen például a Holle anyó, a Csodaszarvas és a Twist Olivér. A művészeti igazgató elárulta, hamarosan egy új bemutatójuk is lesz, Betyárok címmel, ami egy megyei pályázat kapcsán valósul meg. 

Kiemelte, készülnek még Szarvas alapításának 300. jubileumára is, a nyári Cervinus Művészeti Fesztivál programját már ennek fényében állítják össze. Lesz benne többek között egy díszelőadás, egy Tessedik Sámuelről íródott musical, amiből látványos darabot visznek színpadra. Várnak ugyanakkor vendégelőadásokat is, ezek közül gyermekprogram lesz a Szobacsoda, ami egy össznemzetiségi darab, illetve néptáncelőadást is hoz színpadukra a Sluk szlovákiai táncegyüttes.

A közművelődésnek is otthont ad a társulat

A nyárral nem zárul az idei évük sem, ennek megfelelően már szervezik a szeptemberi nyitást, amelynek két első produkciója a gondolataikban van – mondta el dr. Dósa Zsuzsa. Hozzátette, a színházon kívül együttműködnek továbbra is a kultúra egyéb területeivel, hiszen nem csupán kétnyelvű színházként működnek, hanem a közművelődésnek is otthont és teret adnak. Ezen belül rengeteg programjuk van, többek között játszóház, koncertek, illetve aktuális ünnepkörre vonatkozó szerveződések, amikről a későbbiekben Csasztvan András ügyvezető igazgató ad bővebb tájékoztatást. Visszatérve az előző évre elmondta, egy dolog hiányzott a társulatnak belőle, azok a vendégelőadások, amikre a vírus miatt nem tudták meghívni őket, de abban bíznak, hogy idén már utazhatnak produkcióikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában