ünnepi könyvhét

2021.09.01. 19:44

A megyei könyvtárak várják az irodalomkedvelő látogatókat

Az országos ünnepi könyvhét apropójából Békés megyében is több rendezvény várja szeptember első négy napján a könyvbarátokat.

Hírlap-összeállítás

Békéscsabán szeptember 1–3. között a Békés Megyei Könyvtárba és a Jaminai Könyvtárba várnak a szervezők minden irodalomkedvelőt. Szerdán öt órától Földesi Csenge, elsőkötetes békéscsabai szerző mutatta be Huszonegy című könyvét a megyei könyvtárban. Földesi Csenge novelláinak középpontjában többé-kevésbé az útjukat kereső női karakterek állnak, akik hol a családi hagyománnyal, hol párkapcsolati problémákkal kerülnek szembe, és kísérlik meg az ezekkel és az önmagukkal való szembenézés korántsem egyszerű gyakorlatát.

A beszélgetés címe: „Teszek egy kört a tengelyem körül”. A fiatal író beszélgetőtársa Szil Ágnes író, szerkesztő volt.

Csütörtökön öt órától Majernyik Szimonetta Nem mind arany, ami Férfi, avagy kaland(or)ok nem kíméltek című könyvét ismerhetik majd meg az érdeklődők. A könyv a szerző válása utáni öt év története, melyben humorosan bemutatja, hogy milyen az élet egyedülálló anyaként egy kamaszfiú társaságában. Szó esik az önbizalomtól kezdve a főzésen át, egészen a jó anya vagyok-e dilemmáig, nem beszélve a férfiakról. A szerző beszélgetőtársa ezúttal Kreisz Andrea magyartanár lesz.

Pénteken 10 órától Majoros Nóra interaktív irodalmi foglalkozással várja majd az érdeklődőket. A Jaminai Könyvtárban tartott programon a résztvevők bepillanthatnak a meseszövés rejtelmeibe, és egy rövid mesekezdet meghallgatása után közösen folytatják a történetet. Döntenek a műfajról, annak sajátosságairól, a szereplőkről, megbeszélik, mi az a csattanó, a csúcspont, milyen egy történet íve.

Ugyancsak pénteken öt órától Márki Sándor naplói – 3. kötetét ismerhetik meg a könyvek szerelmesei.

Márki Sándor a legtekintélyesebb kolozsvári egyetemi tanárok közé tartozott. Naplója színes és különleges értékű forrása az első világháború előtti utolsó békeévtizednek., megörökítette Kolozsvár életét, képet ad a dualizmuskori középosztály életéről és gondolkodásáról. A napló visszaviszi az olvasót a századforduló utáni Kolozsvárra, és átélhetővé tesz egy rég eltűnt világot. A kötetet annak szerkesztője, Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltára nyugalmazott igazgatója mutatja be a megyei könyvtárban. Emellett, – a program részeként – a Békés Megyei Könyvtár ingyenes és kedvezményes beiratkozással, játékokkal, közösségi keresztrejtvénnyel, online kvízzel és játékkal is várja az érdeklődőket.

Gyulán csütörtökön kezdődik az ünnepi könyvhét.

17.45-kor nyitják meg a rendezvénysorozatot a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében, köszöntőt mond dr. Görgényi Ernő polgármester. Ugyanitt este 6 órától História napról lapra 365+1 történet Gyuláról címmel mutatják be Árpási Zoltán kötetét, a szerzővel Erdész Ádám beszélget majd.

Szeptember 3-án, pénteken 13 órától ugyancsak a Simonyi olvasóteremben Mesélde címmel lesz író-olvasó találkozó, interaktív meseprogram Majoros Nóra íróval.

Szeptember 6-án, hétfőn 17 órától az olvasóteremben Gyulai Ábrahám (Ábrahám György) Százegy szonett című kötete kerül majd a középpontba a könyvbemutatón. Szeptember 8-án, szerdán 18 órától ugyancsak a Simonyi olvasóteremben a Gyulai Nyári Művésztelep történetét és szellemi műhelyét ismertető Gyulai iskola 1969-2019 című könyv bemutató estjét tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában