versfilm

2021.06.16. 19:44

Közönségdíjra jelölték Kovács Vanda és Bimbó Lajos alkotását

A Budapest Film Awards közönségdíjára jelölték Kovács Vanda gyulai kötődésű színművész és a városban élő Bimbó Lajos közös versfilmjét. A művésznő Ladányi Mihály Huszonhat sor a szerelemre című alkotását mondja el, amihez Bimbó Lajos különleges képi hátteret teremtett.

Papp Gábor

20200721 Gyula A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadásában az "Elnémulás" című előadás látható Gyulán, a Várszínpadon. Képen: Kovács Vanda Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Kiss Zoltán

Előzetesen egy sorozat kapcsán vettem fel a kapcsolatot Kovács Vandával, majd ahogy beszélgettünk, úgy kezdődött körvonalazódni egy másfajta munka is – árulta el Bimbó Lajos. Mint mondta, közös pont, hogy mindketten szeretik a verseket, így szinte adta magát, hogy ezen az úton induljanak el.

– Számomra mindig egyfajta hiányérzetet jelentett, hogy ha valaki elmond egy-egy költeményt, akkor nem mindig rendelnek hozzá képi tartalmat

– tette hozzá Bimbó Lajos. – Éppen ezért abban kezdtünk el gondolkodni, hogy egy ilyen jellegű rövidfilmet készítsünk el. Kovács Vanda rendkívül szépen, szuggesztíven mond verset. Ehhez a fajta kisugárzáshoz kellett a vizuális hátteret hozzáadnom olyan módon, hogy az erősítse a költemény feszültségét, bizonyos szinten könyörtelenségét. „Most kellene elmondani:/egyetlen szerelem vagy,/mert az összes magányt ismerem általad.” – ezekkel a sorokkal végződik az alkotás, és Bimbó Lajos ennek kapcsán kifejtette, mindvégig igyekezett Kovács Vanda kiváló előadásmódját erősíteni a képi megjelenítéssel. Az operatőr-rendező hangsúlyozta, azonnal megtalálták a hangot a színművésszel, nagyon jól működött a közös munka.

Kovács Vanda a várszínház mellett a nem mindennapi filmben is szívesen szerepelt /Fotó: Kiss Zoltán/

A kedvező visszajelzéseket követően döntöttek úgy, hogy benevezik az alkotást a Budapest Film Awardsra, valamint a Bujtor István Filmfesztiválra. Ez utóbbi megmérettetést majd augusztusban tartják. Az előbbi programot, a nemzetközi független rövidfilmfesztivált a Budapest Film Academy évente kétszer rendezi meg, együttműködve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány Tanszékével és a Los Angeles-i Loyola Marymount University, School of Film and Televisionnel. Bimbó Lajos kérdésünkre elmondta, a megmérettetésre számos országból érkeztek alkotások, egyebek mellett dán, spanyol és amerikai filmek is versengenek a fesztiválon. A VersPercek Kovács Vandával a kísérleti filmek kategóriában „állt rajthoz”, és az előzsűrizést követően bekerült azon alkotások közé, amelyek versenyben vannak a fesztivál közönségdíjáért.

A szavazás két körben zajlik majd. Az első etapból a legtöbb voksot kapó tíz film jut tovább, és ezt követően dől el a végső sorrend.

– Óriási megtiszteltetés, hogy a nagyon erős mezőnyben továbbjutottunk. Ezúton is köszönöm, aki támogat minket a június 25-ig tartó szavazáson – tette hozzá Bimbó Lajos.

A filmes – aki a Gyulai Hírlap munkatársa is – kérdésünkre elmondta, az érdeklődők hamarosan láthatják a VersPercek második részét, amelyben Szepes Mária egy alkotását adja majd elő Kovács Vanda. A művésznővel emellett egy másik közös munkán is dolgozni fognak.

– Indítok egy sorozatot Egyperces történetek címmel. Ennek az a lényege, hogy általában mindenki tud viszonylag hosszan beszélni magáról. A filmben viszont erre mindenkinek csak 60 másodperce van – ecsetelte Bimbó Lajos. – Az első részben egy, a szívemhez nagyon közel álló hölgy, Duska Tímea mesél majd magáról, a második részben pedig Kovács Vanda teszi majd ugyanezt. Tárgyalok több országosan ismert és helyi személyiséggel is, akik közül már többen vállalták a szereplést, így egyre inkább körvonalazódnak az újabb részek is.

Filmet készített Póka Györgyről

Gyulán és Békés megyében is vélhetően nagyon sokan lesznek kíváncsiak a Póka György festőművészről készült, mintegy 25 perces filmre. A munka betekintést enged majd az#aranyszívű, mindig mindenütt segítő alkotó mindennapjaiba, művészi tevékenységébe, a madaras Teremtés-sorozat darabjainak megszületésébe és pipacsos képek létrejöttébe egyaránt. A film bemutatja majd, hogy mi mozgatja Póka Györgyöt, aki mesél a számtalan karitatív, jótékonysági vállalásáról, amivel az elmúlt években rengeteg helyen segített. Az alkotást várhatóan elsőként a gyulai könyvtárban láthatják az érdeklődők, de több vetítést is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában