szabadtér

2020.09.27. 19:45

Szalonnáék húzták a gyulai rengetegben

Pénteken a gyulai Csigakert tölgyfa-matuzsálemei között, szombaton és vasárnap Gyula-Városerdő tölgy-kőris-szil erdejében rendezték meg a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című programsorozatot. Az érdeklődők a teljesség igénye nélkül olyan előadókkal találkozhattak, mint a Muzsikás együttes, Pál István Szalon­na és Bandája, valamint Csík János és a Mezzo.

Papp Gábor

20200926 Zenél az erdő rendezvény Gyula-városerdőn Gyula Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap a képen

Fotó: BENCSIK ADAM

A programsorozat egyedisége idén még inkább felértékelődött. Miközben a járványhelyzet miatt a zárt téri rendezvények szervezésére kevesebb a lehetőség, az erdő a gyönyörű környezetet és a megfelelő távolságtartást is biztosítja a kellemes dalok, a muzsika hallgatásához és persze a természet szépségeinek megtekintéséhez – nyilatkozta lapunknak Puskás Lajos erdőmérnök, az esemény egyik házigazdája. A péntekről szombatra lehullott nagy mennyiségű eső miatt a szombati reggeli Gyula-Városerdő kerékpárút átadása elmaradt, illetve néhány aznapi esemény helyszíne változott, de a tervezett rendezvényeket meg tudták tartani.

Puskás Lajos az évszakhoz kapcsolódó sajátosságokra vonatkozó kérdésünkre elmondta, az őszi erdőben a pókhálók sokasága nyújt különleges látványt, az azokra telepedő páracseppeken nézni a napfelkeltét, a fénytörést pedig nem akármilyen élményt jelent. A szakember kitért arra is, hogy lassanként beindul a lombszíneződés is, már itt-ott lehet pirosodó, sárguló leveleket látni, míg Gyula belterületén a magyar kőrisek váltanak rövidesen bíborszínre, felöltve a legszebb „ruhájukat”.

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes erdei koncertet adott /Fotók: Bencsik Ádám/

Felvetésünkre elmondta, az esztendő tavaszán, a koronavírus alatt az erdő igazi menedéket jelentett: – A történelem során például az árvizek, a tatár vagy a török pusztítása alatt az erdők hajlékot nyújtottak, az emberek ide húzódtak vissza, itt próbálták összeszedni a megélhetésüket – folytatta a gondolatot. Mint megtudtuk, magyar nyelvterületen a kerek szó magát az erdőt is jelentette, a teljességet, amit a terület megadott. A tanárok ezért is mondják egy-egy szép feleletre, hogy kerek egész volt.

Matuz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány titkára elmondta, idén a Muzsikál az erdő sorozat 17. évada zajlik, a Körösök völgyében hatodik alkalommal szervezik meg az eseményt: – Sajnos a járványhelyzet miatt idén Nagyvárad környékén nem rendezhettünk programokat. Így pénteken Gyulán, a Csigakertben, szombaton és vasárnap Gyula-Városerdőn az erdei iskolában várták az érdeklődőket, a családokat.

– Ebben az esztendőben is olyan kínálatot igyekeztünk összeállítani, amely minden generáció számára kellemes időtöltést szolgáltat – tette hozzá. – Fontos célunk, hogy az erdőt és a művészeteket közösen népszerűsítsük.

Pénteken a Csigakertben Puskás Lajos és Szabó Lajos főszervező, az alapítvány elnöke tartott szakvezetéses élménysétát. Kiállítás nyílt a Muzsikál az erdő Gyermekrajzpályázat és Fotópályázat nyertes műveiből, interaktív gyermekműsort adott a Csörömpölők együttes, míg Petrás Mária, Prima Primissima díjas népdalénekessel fellépett a Muzsikás Együttes, majd a Brass On the Road.

Sokrétű programok követték egymást

Matuz Viktóriától megtudtuk, szombaton koncertet adott a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara, Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Misztrál együttes. Az alapítvány titkára elmondta, erdei séta, helyi termékek bemutatója, szilvalekvárfőzés, tábortűz, fotókiállítás, kézműves-foglalkozás egyaránt színesítette a programot.

Vasárnap fellépett a Dűvő Zenekar, Körös Táncegyüttes, a népzene és a néptánc is szerepet kapott. Koncertet adott az Alföld Quartett, illetve a nap lezárásaként Csík János és a Mezzo. Ismét különleges erdei sétára várták a látogatókat, ahogy a komposztálás jelentőségéről is szó volt. Bábszínház, kézműves-foglalkozások, interaktív mesterségbemutató ugyancsak szolgálta a kikapcsolódást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában