Gyulai Várszínház

2020.08.21. 06:55

Nemcsák Károly főszereplésével ma este látható a Feketeszárú cseresznye

Ma tűzi műsorára a szenvedélyről és hazafiságról szóló Feketeszárú cseresznye című előadást a Gyulai Várszínház. Hunyady Sándor 1930-ban írt drámájának egyik főhősét Nemcsák Károly eleveníti meg. A darabról a Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, színházigazgató mesélt.

Nagy Szilvia

20200121 Székesfehérvár Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla pódiumestje az Öreghegyi Közösségi Házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából A képen: Nemcsák Károly színművész Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Nemcsák Károly kiemelte, az idén kilencvenéves mű, a Feketeszárú cseresznye ma is aktuális. A színész hozzátette, a fővárosi József Attila Színházban 2012 őszén mutatták be hivatalosan a darabot, de már korábban is eljátszották a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Nemcsák Károly elmondta, a darab Bácskában, Újvidéken játszódik, itt él feleségével az általa megformált szerb földbirtokos. Hozzátette, a magyarok regnálnak még a Trianon előtti időszakban, de az 1920. június 4-ei békediktátum után minden megváltozik.

Fotó: Pesti Tamás

– Kiderül, hogyan reagálnak a történelem viharaira az emberek, tudnak-e egyáltalán embernek maradni ezekben a nehéz időkben – emelte ki a színész. Hozzáfűzte, a történet tovább bonyolódik egy érzelmi szállal. Kialakul ugyanis egy szerelmi háromszög, amely Dusán életét is gyökerestül felforgatja, s körvonalazódik, deformálják-e a külső történések és a személyes körülmények az ott élők magatartását. Nemcsák Károly elmondta, a rendezés eredményeképpen a darab nem ítélkezik sem emberek, sem nemzetek felett, meghagyja minden szereplő méltóságát.

– Vannak, akik a nehéz időkben jól döntenek, és vannak jellemtelenebbek, akik máskor is méltatlan eszközökhöz nyúlnak – húzta alá a színművész.

Megtudtuk, a darabbal a színészek bejárták már a régi Nagy-Magyarország egy részét, ami az előadóművészeknek is fontos mérföldköveket jelentett. Nemcsák Károly elárulta, a drámával két alkalommal is kimozdulhattak a határainkon túlra: 2018-ban a Partium öt nagyvárosában adták elő a darab jeleneteit, 2019-ben pedig Déván, Aradon, Temesváron, Újvidéken, Pozsonyban és Szabadkán is belebújhattak a Feketeszárú cseresznye főhőseinek bőrébe.

– Személyesen láthattuk és testközelből érzékelhettük a kisebbségi lét nehézségeit. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a határon túliak a megpróbáltatásaik ellenére mennyire őrzik a magyar identitásukat.

A színész elmondta, az emberi kapcsolatok erősségéről és a józanságáról is szól a dráma, és a mostani járványhelyzet is lehet példa egy-egy nehezebb időszak lelki próbatételeire. Véleménye szerint ilyen helyzetekben érdemes a fontos kérdéseken elmélkedni és a történteket rendszerbe tenni.

Arra a kérdésre, hogy a színészi szerepeket hogyan lehet összeegyeztetni az színházigazgatói feladatokkal, Nemcsák Károly elmondta, a napi próbák mellett direktorkodni nem egyszerű feladat, de a József Attila színházban olyan professzionális csapat veszi körül, amely a terhek egy részét leveszi a válláról.

Beszélgetésünkben Békés megyét is érintettük, a színész elmondta, sok szép élményt gyűjtött itt, Gyulán és Csabán is vendégszerepelt már. A megyeszékhelyen legutóbb tavaly láthatta a közönség, a március 15-ei ünnepségen lépett fel. Főiskolás korában, később pedig a Radnóti és a Nemzeti színház társulatával is járt megyénkben: játszott a Várszínházban is.

Az érdemes művész a focipályán is otthonosan mozog

Nemcsák Károly szabadidejében rendszeresen futballozik, évtizedek óta erősíti a színészválogatott csapatát. A művész a meghívásoknak eleget téve az ország számos pontján pályára lép, sőt a Futball éjszakája elnevezésű országos programsorozat szervezőbizottságát is vezeti. Elmondta, nagyon várja már a szeptemberre kitűzött, immár százéves múlttal rendelkező színész-újságíró rangadót.

Elárulta, ha marad ideje, a sport mellett más kikapcsolódást is keres: otthonában ő a kertész és a karbantartó. Hozzáfűzte, szerencsés, mert a ház körüli munkák kiszakítják a dolgos hétköznapokból.

Nemcsák Károly elmondta, gyermekei nem követték a színészi pályán édesapjukat, mégis büszke és nagyon örül, hogy megtalálták saját útjukat, boldogságukat. Nagyobbik fia, Balázs gazdálkodás és menedzsment szakon végzett az egyetemen, kisebbik fia, Máté pedig gyerekkori álmát megvalósítva katonai pályára lépett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában