galériával

2019.06.22. 20:12

Ismét megrendezték Újkígyóson a Galiba Napokat

Ha június, akkor újkígyósi Galiba Napok és Kézműves Fesztivál. Idén azonban nemcsak a liba, hanem a marha és a birka is főszerepet kapott a rendezvényen, a főzőversenyre nevező csapatok ugyanis ebben a három kategóriában indulhattak a megmérettetésen. A testvértelepülésekről és más városokból érkező társaságok végül alul maradtak a főzésben, elsöprő kígyósi győzelemmel zárult az esemény.

Nagy-Laczkó Viktória

Idén is nagy érdeklődés kísérte a város legnagyobb gasztronómiai és kézműves rendezvényét. A programok pénteken, egy amatőr borversennyel kezdődtek. A Szent Vince Borrend tagjai több mint negyven italt kóstoltak végig, s a borminták több mint egyharmadának arany minősítést adtak. Mindezzel szinte egy időben startolt el a 10. Galiba Kupa, vagyis a műfüves kispályás focibajnokság. A csapatok két napon keresztül rúgták a bőrt, ám szombaton inkább a főzőversenyre benevezett társaságoké volt a főszerep.

Több szempont alapján értékelte az ételeket a zsűri /Fotók: Kiss Zoltán/

A szervezők már korán berendezték a terepet: hajnal négy órakor verték fel a sátrakat, majd héttől kezdődött a főzés. A nevezők idén már nemcsak libahúst, hanem szarvasmarhát vagy birkát is igényelhettek. Sokan éltek az újítással: a 27 csapat közül 16 marhahúsból és 7 birkahúsból hozta ki a legjobbat.

– Szerettük volna a nevezők számát növelni, hiszen ez együtt jár a vendégszám-növekedéssel is. A rendezvény igazolta a döntésünket, ugyanis míg tavaly 16 társaság nevezett, idén közel harminc – árulta el Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, a szervezést megvalósító művelődési ház vezetője.

Loneánné Turzó Szilvia, Locskainé Szabó Ildikó, Vozárné Szász Mónika és Lengyel Mónika

A sátrakban délután kettőig szorgoskodtak a jelenlévők, majd az elkészült fogásokat bemutatták a zsűrinek. Az ítészek három kategóriában keresték a legfinomabb ételeket, s a higiéniát, az ötletességet, a dekorációt, a tálalást, az íz- és az összhatást is pontozták. Közben zajlott a vendégkóstoltatás is a közönségdíjért.

Almásiné Andó Éva méhész helyi termelőként volt jelen

– Úgy indultunk neki most is a versenynek, hogy győzni fogunk, s megteszünk mindent az ügy érdekében. Maradtunk a bevált libánál, mert úgy éreztük, még mindig ki tudunk hozni új dolgokat a húsból – árulta el a tavalyi győztes csapat (Los Libos) tagja, Locskainé Szabó Ildikó. – Idén a Lúd ‘n Roll nevet választottuk, és amerikai típusú ételekkel készültünk újkígyósi, magyar ízvilággal bolondítva.

A gasztronómia mellett a kézművesség is fontos szerepet kapott a rendezvényen. Közel 25 termelő állította ki portékáját a standokon. Faragó Lajos Tamás, a város turisztikai referense elmondta, főképp olyan kézműveseket hívtak meg, akik az egészséges életmódhoz köthető termékeket készítenek. Továbbá a helyi termelők piacra jutását igyekeztek segíteni.

Az eseményen több zenés, táncos bemutatót is tartottak, szombat este pedig az Apostol együttes adott élő koncertet, majd szabadtéri diszkóban mulathattak a jelenlévők.

Minden díj a kígyósiakhoz került

A libahús kategóriában első lett a kígyósi Lúd’n Roll, második a Kígyósi Gányok és harmadik Nagyzerind csapata. A birkahúst választók között győzött a Kígyós Csillagai, ezüstérmes lett az Újkígyósi Önkéntes Tűzoltó egyesület, bronz a Gameri FC. A marhahússal dolgozók legjobbja a kígyósiakból álló Hivatal 4+1 lett, őket követte a Viharsarok AMSE és a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület. Különdíjat érdemelt ki a Liba Top Team, a legtöbb közönségszavazatot az Újkígyósi Önkéntes Tűzoltó egyesület kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában