Galériával

2019.05.14. 13:57

Csabai kórusokat minősítettek

Kórusminősítő hangversenyt tartottak hétvégén a megyeszékhelyen. Az eseményen a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar és a Calandrella Kamarakórus is dobogóra lépett, vállalva a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) minősítési felhívásában szereplő megmérettetést.

B. O.

Mint megtudtuk, a minősítés elsődleges célja, hogy elősegítse az amatőr énekkarok munkájának szakmai megítélését, rangot adjon rendszeres tevékenységüknek, fenntartsa a karéneklés értékes közösségi hagyományait, valamint serkentse az együttesek szakmai színvonalának emelkedését.

A Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar a „hagyományos” minősítés keretében „Arany” Dicsérettel fokozatot érdemelt ki /Fotó: Kiss Zoltán/

A kórusok szakmai felkészítője és karnagya Kutyejné Ablonczy Katalin volt, így az ő vezényletével léptek a közönség, és a zsűri elé a kórustagok. A Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar az úgynevezett „hagyományos” minősítés keretében az „Arany” Dicsérettel fokozat, míg a Calandrella Kamarakórus a „kategória” minősítés során a „Hangversenykórus” cím megtartásáért énekelt.

A zsűri soraiban neves szaktekintélyek foglaltak helyet. Oláh Gábor, a KÓTA Egyházzenei Szakbizottságának elnöke és a Baptista Központi Énekkar vezető karnagya, művészeti vezetője mellett, dr. Dohány Gabriella, Artisjus-díjas karnagy, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium leánykarának vezetője, valamint Zemlényi Katica a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus vezetője, és a KÓTA Felnőtténekkari Szakbizottságának elnökségi tagja foglalt helyet.

A hétvégi minősítőn mindkét kórus sikerrel énekelt, így újabb három évig, mint minősített kórusok léphetnek fel a közönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában