Mezőkovácsháza

2019.03.23. 11:29

Országos megmérettetésre is készül a Mütyür kézműves szakkör

A Kalocsa Róza Művelődési Központ Mütyür kézműves szakköre minden héten kreatív alkalmat biztosít a fiataloknak Dunainé Pszota Mária vezetésével. Jeleskednek a gyöngyözésben: pályamunka készül, országos megmérettetés a tét.

Csete Ilona

Kétévente hirdet pályázatot a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Hagyományok Házával és a Debreceni Művelődési Központtal együttműködve. Ősszel megrendezik a XIII. Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot. Regionális szinten Békéscsabán, a megyei könyvtárban bemutatják az arra érdemes alkotásokat, az országos kiállítás a Debreceni Művelődési Központban lesz – tudtunk meg részleteket az előkészítésben a fiatalokkal foglalkozó Dunainétól.

Dunainé Pszota Mária irányítása mellett ügyeskednek a gyerekek

– A népi tárgyalkotó versenyre 6-35 év közötti gyermekek és fiatalok nevezhetnek természetes anyagból készített gyermekjátékokkal és használati tárgyakkal. Olyan alkotásokat várnak, amelyek a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készülnek. Mi, a mezőkovácsházi Mütyür kézművesei rendszeres résztvevői voltunk a korábbi pályázatoknak. Többször díjazták alkotásainkat. Már most készülünk az idei megmérettetésre – mondta az egyik szakköri foglalkozáson, munka közben a szakkörvezető. A kis kézművesek (8-12 fő) hetente egy alkalommal találkoznak a művelődési központban, több kézműves tevékenységgel megismerkednek.

– Gyöngy ékszerekkel, nemezmunkákkal, szőtt használati tárgyakkal és gyermekjátékokkal pályázunk. Barátnők alkotócsoport néven öt olyan fiatal is nevezett a pályázatra, akik már kinőttek a Mütyür szakkörből, de az alkotókedv megmaradt bennük. A barátnőknek a nyár folyamán több alkalommal kézművesnapot szervezünk, közösen készítik el a pályamunkákat. A mezőkovácsházi felnőtt kézműves szakkör két fiatal tagja (Kínyó Ágnes és Makra Réka) szintén jelentkezett a versenyre.

Kézművestermet is létrehoztak

A Szorgos Kezek Alkotóműhely és Kiállítótér című pályázati projekt eredményeként kialakítottak egy önálló kézműves termet a művelődési központban. Január végén vehették birtokba az érintettek. Az átalakítás a népi kézműveskedőket, a Mezőkovácsházi Kézműves Szakkör és a Kovácsházi Kézműves Kör tevékenységét szolgálja. Alkalmanként a Mütyür gyermek kézműves szakkör is ott tartja a foglalkozásait. A kézműveskedés iránt megnőtt az érdeklődés, ezért döntöttek a klubterem bővítése mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában