kultúra

2018.12.31. 11:05

Gyulai alkotók viszik filmre tavasszal a Toldi első részét

Gyula és Nagyszalonta kulturális együttműködésének eredményeként jövő tavasszal megfilmesítik Arany János Toldi-trilógiájának első részét. A várhatóan mintegy harmincperces alkotás megtartja az elbeszélő költemény értékeit, és közben igyekszik majd a fiatalokat közérthető módon megszólítani.

Papp Gábor

A két település kulturális együttműködésének eredményeként a közelmúltban olyan pályázatot nyertünk az úgynevezett RO-HU-kiíráson, amelynek témája és feladata egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak – számolt be a fejleményekről Facebook-oldalán Kónya István. A város alpolgármestere hírportálunknak elmondta, az ötlet még a tavalyi év elején, az Arany-emlékévben fogalmazódott meg. 2017-ben ünnepeltük Arany János születésének 200. évfordulóját.

– Célul tűztük ki magunk elé, hogy az újraindult gyulai diákszínjátszás tagjaival, tanulókkal és tanárokkal alkossunk egy különleges produkciót – ecsetelte az alpolgármester. – Egy olyat, amely mindenképpen egyedi és a fiataloknak szól a fiatalok nyelvén. Ha Nagyszalonta, akkor Arany. Ha Arany, akkor Toldi. Megszületett tehát a döntés arról, hogy megfilmesítjük Arany János Toldi-trilógiájának első részét.

Még az utolsó munkanapokon is egyeztettek a filmmel kapcsolatban Kónya Istvánék. Fotó: Tóth Ivett

Kiváló költőnk élete ezer szállal kötődik a partiumi Nagyszalontához. Arany János 1817. március 2-án született a településen. Apja kevés földdel és kis házzal bíró földműves volt. A családot tüdőbaj tizedelte, a nyolc gyerek közül csupán kettő maradt életben (János és Sára). Érzékeny, félénk, visszahúzódó gyermek volt. Iskoláit 1823 és 1833 között végezte Nagyszalontán, és élete a későbbiekben is erősen kötődött a településhez, alkotásaiból is több született ott.

Mint megtudtuk, a filmet három vagy négy helyszínen forgatják majd. Természetesen Nagyszalontán, Gyulán, illetve Biharugrán, és tervezik, hogy egyes jeleneteket Budapesten, a Margitszigeten vesznek fel. Az egyik kulcsrésznek, Toldi Miklós és a cseh vitéz párbajának a gyulai vár előtti tó egyik szigete ad majd helyet.

– Fontos elképzelésünk, hogy egy csaknem 30 perces játékfilmben „gyúrjuk össze” a XXI. század technikai eszköztárát Arany klasszikus művével – tette hozzá Kónya István. – Egy olyan kisfilmet kívánunk megalkotni, melyből természetesen nem hiányozhat a vidámság és benne van a mai fiatalok „klasszikus műértelmezése” is.

Kónya István kérdésünkre elárulta, hogy az év utolsó munkanapjaiban is dolgoztak, áttekintették a teendőket, kiválasztották a stáb tagjait. A szöveget és a forgatókönyvet Pete László írja majd, amelyben Beszterczey Attila színművész lesz a segítségére. Az alkotást Baranyai Tamás fogja rendezni. A munkában kiemelt szerepet kapnak a Beszterczey Attila vezette Calliope Diák Színjátszókör tagjai, fiataljai.

– Bizonyos főbb szerepekben számítunk komoly, Békés megyei kötődésű színházi művészekre – fogalmazott Kónya István, aki elmondta: a filmet várhatóan jövő május és június között forgatják le. Az alkotást pedig a nagyszalontai Arany-napokon szeretnék bemutatni.

Ismertté tette Arany Jánost

A Toldi Arany János elbeszélő költeménye, mely ismertté tette alkotóját, s mellyel a költő felkeltette Petőfi Sándor figyelmét is. A költő először Nagyszalontán hallott legendákat a híres Toldi Miklósról. Később elolvasta Ilosvai Selymes Péter változatát, ebből kapott ihletet. A Toldi a Kisfaludy Társaság pályázatán egyöntetű győzelmet aratott, és nemcsak a pályadíjat nyerte el, hanem bírálói ámulatát is. Arany egyszerre ünnepelt költő lett, jeles írók figyelme fordult felé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!