Békéscsaba

2018.11.22. 06:45

A dobogó tetejére táncolták magukat

Kiemelkedő sikereket értek el a napokban a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes tagjai. Az ötvenedik, jubileumi, szekszárdi országos néptáncfesztiválon elsők lettek, koreográfiájuk harmadik helyezést érdemelt, egyik táncosuk pedig szóló nívódíjban részesült.

Busi Ottó

A néptáncegyüttes a múlt hétvégén megrendezett, jubileumi 50 éves Szekszárdi Néptáncfesztiválról tért haza igazán szép eredményekkel. A tizennégy együttes több száz tagja közül a békéscsabaiak megosztott első helyezést értek el, így együttesi nívódíjban és 250 ezer forint pénzjutalomban részesültek a házigazda szekszárdi Bartina táncegyüttessel közösen. A csabaiak koreográfiája is dobogós lett, Szarka Zsolt és Prekup Anna Órák című alkotása harmadikként végzett a megmérettetésen. Mindezeken felül táncosuk, Németh Antal teljesítményét szintén díjazták, ő szóló táncosi teljesítményéért nívódíjat és 30 ezer forintot kapott.

A zsűri kiemelte a táncosok néptánctudását, a lendületes, attraktív koreográfiákat, az előadásmódot és az öltöztetést is.

– Az ország minden tájáról érkezett együttesek több száz tagja mérte össze tudását. A táncosok teljesítményét pedig egy, a szakma nagyjait magában foglaló héttagú zsűri értékelte. Minden együttesnek két koreográfiát kellett bemutatnia, mi az egyikben Elek román tánchagyományait dolgoztuk fel, a másikban pedig egy erdélyi mezőségi táncot választottunk. Ebben Mezőszopor táncait dolgoztuk fel, és abból állítottunk össze egy koreográfiát – mondta el az együttes művészeti vezetője.

Fotók: Majnik Zsolt

Szarka Zsolt elárulta, nemzetiségi repertoárjuk mellett fontosnak tartják a Kárpát-medencei magyar tánchagyomány minél alaposabb megismerését, autentikus színpadra állítását is. Elmondása szerint a zsűri figyelembe vette azt a munkát, amit a produkcióba beletettek, szöveges értékelésükben kiemelték az együttes néptánctudását, a lendületes, attraktív koreográfiákat, az előadásmódot és az öltöztetést is dicsérettel illették.

– Nagy eredmény ez, mivel egy viszonylag fiatal együttes vagyunk, és – mondhatni – ez volt az első nagyobb fesztivál jellegű megmérettetésünk, ahol rögtön első helyezést értünk el. Erre egyébként rengeteget kellett készülni, az egyik táncra még nyáron kezdtünk el gyakorolni egy tábor keretében, és csak ott, a kezdetekkor egy egész héten keresztül csak ezt gyakoroltuk. Ebből aztán most született meg az alkotás, az amit előadtunk. A másik tánc már korábban elkészült, de az anyagtanulás és az összeállítás fázisaival együtt egy éven keresztül csak ennek a táncnak az anyagával foglalkoztunk, azaz egy évig készültünk erre a megmérettetésre – részletezte a művészeti vezető.

Az esemény után az együttes újabb elismerést kapott, a Duna Művészegyüttes igazgatója meghívta őket, hogy egy velük és a Magyar Állami Népi Együttessel közös produkcióban vegyenek rész. Mindezeken felül a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes ezen a héten mutatkozik be a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutatóban, ahol az eddigi műsorok egyik legjobbjaként mérettetik meg magukat.

A televízióban is szerepelnek

A Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes pénteken este fél nyolctól látható a Duna Televízió „Fölszállott a páva” elnevezésű népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorában. Ez alkalommal az eddigi évadok legjobbjai mutatják meg tudásukat, köztük a csabaiak a táncegyüttesek kategória legjobbjaként mérettetik meg magukat. Változás, hogy idén már nem a zsűri, hanem a közönség pontoz, és az így leadott szavazatok döntenek a nyertesről.

– Nagyon készülünk a televíziós műsorra, ahol szeretnénk megfelelni a nézői és a helyi közönség elvárásainak is. Aki szeretne ránk szavazni, az SMS-ben és applikáción keresztül voksolhat ránk – árulta el Szarka Zsolt, aki hozzátette, november 30-án pedig Németh Antal táncosuk szerepel a tehetségkutató negyedik elődöntőjében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában