VIII. Kádár Ferenc verseny

2018.10.28. 11:20

Rekordszámú résztvevő érkezett a néptáncversenyre

Az önkormányzat és a Dévaványai Folkműhely Egyesület a hétvégén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyt, melyre a tavalyi rekordszámú résztvevőnél is többen neveztek, nem csak hazánkból, de Kárpátaljából és a Vajdaságból is.

Balázs Anett

A verseny névadója a település szülöttje Kádár Ferenc, aki mestere volt a furulya faragásának valamint egyedülálló hibátlansággal játszott nádsípon. Ennek tökéletes megszólaltatásáért 1958-ban elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet.

Fotók: Ambruzs-Szabó József

A versenyre olyan alapfokú művészeti iskola, együttes, egyesületi csoport vagy éppen szólista nevezhetett, akinek nincs felsőfokú szakirányú végzettsége.

Az autentikus muzsikusok, énekesek és néptáncosok mind azért érkeztek a Békés megyei városba, hogy bemutathassák ismereteiket, annak újraalkotását, és megmérettessék magukat olyan neves szakmai ítészek előtt mint Birinyi József népzenekutató és népzenész, Mackó Mária Prima-díjas népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, illetve Bolya Mátyás zenész, zeneszerző, a Zeneakadémia tanára, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa, aki először foglalt helyet a dévaványai zsűriben.

A résztvevők a népművészet szeretetét, tovább örökítését képviselik produkcióikkal

A két napos rendezvényen népdal, néptánc és népi hangszeres kategóriákban volt lehetőségük megmérettetni magukat a versenyzőknek. A szombati napon párhuzamosan zajlott a népzenészek és népdalénekesek versenye, majd a mai napon a néptáncosok mutathatják be tudásuk legjavát.

A helyi művelődési központ két színpadán is zajlik a verseny. Az udvaron felállított rendezvénysátorban pedig a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete süti a helyi receptúra alapján készült kürtős kalácsot és lekváros kiflit.

Emellett szomjoltókkal is kedveskednek a Folkkocsma vendégeinek, akik kivetítőn kísérhetik figyelemmel a színpadokon zajló versenyprogramot, illetve szemezgethetnek a helyi és környékbeli kézművesek termékeiből.

A verseny célja, hogy évről-évre olyan fórumot biztosítson a részvevők számára, amely egyaránt helyet ad a műkedvelőknek valamint a professzionális szinten tanuló versenyzőknek az évszázadok alatt kialakult népművészeti kincsek továbbörökítéséhez, legértékesebb elemeinek hagyományhoz hű megőrzésének. Továbbá a népzenei versenyre jelentkezők ezúttal is lehetőséget kaptak arra, hogy KÓTA minősítést szerezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában