duma színház

2018.03.10. 09:02

Napfényben sétálhattak a mezőkovácsháziak

A Duma Színház tavaly kiemelt művészeti projekt keretében bemutatta telt ház előtt a Séta a napfényben című zenés darabját. A kirobbanó sikert aratott előadással márciusban többször visszatérnek a színpadra.

Cs. I.

Mezőkovácsháza ­lakossága március 9-én nyílt előadáson sétálhatott újra a napfényben, majd 22-én (szakmai előadáson) a Békés Megyei ­Pedagógiai Oktatási Központ Tavaszi Pedagógiai Napok rendezvénysorozatának zárásaként, a szakmai közönség élheti át újra a ’80-as évek csábító siker sztorijának minden pillanatát – nyilatkozta Duma Zsolt, a teátrum vezetője és rendezője.

A Séta a napfényben című musical az ugyanerre a névre­ hallgató film nyomán készült. A darabot Duma Zsolt rendezésében állították színre ­Magyarországon először. Az előadás a manapság igazán kedvelt popmusical kategóriába sorolható. A ’80-as évek olyan előadóinak slágereire épül, mint Madonna, Cher, a Wham! vagy a Roxette duó. A magyar változatot és a dalszövegeket Duma Zsolt írta és fordította.

A 27 éve sikeres színház bemutatóit nagy szakmai érdeklődés övezi. Munkájukban több kiváló színházi személyiség közreműködik. A próbafolyamat során a fiatalok és az idősebbek megismerték, támogatták egymást, felelősséget vállaltak egymásért. Farkas Erik­a, a színház vezetőkoreográfusa elmondta, egy darab koreográfiái változó ütemben és minőségben születnek meg.

– Attól is függ, hogy a zene mennyire érint meg. Maximalista vagyok. Külön kihívás, hogy több generáció, egykori és jelenlegi diákok, felnőttek együtt lépnek színre, így közös megoldásokban gondolkodtam. A tanulhatóság szempontjából igyekeztem a lépések egymásutániságát logikusan, mindenki számára követhetően rendezni, figyelembe véve a csoport összetételét.

Duma Zsolt arra a kérdésre, miért erre a darabra esett a választása, elmondta, olyan témát keresett, ami a mai korosztályt játékra csábítja és mindenkinek szól.

Beküldött fotók

– Szempont volt, hogy egy ­­vidéki amatőr színház „emberanyagára” építve találjam meg a legtökéletesebbet. A történet habkönnyű. A zene ismerős mindenki fülének. Külön kihívást jelentett, hogy a ­Séta a napfényben című filmből még nem készült zenés színpadi adaptáció. A dalok többsége még nem szólalt meg magyarul. A film feszes dramaturgiája nem minden ponton követhető és kivitelezhető egy élő játék során, így egy sajátos színpadi alkotás született.

Az alapötletet és a sztorit a film szolgáltatja, viszont a színpadi verzió számos meglepetést és fordulatot tartogat. Fiatalos a történet, amelyben a fiatalok megtalálhatják önmagukat, a felnőttekben pedig szép emlékeket hozhat a felszínre. Könnyed nyári séta a napfényben, ami a ma lendületével lovagolja meg a retró hullámot, a ’80-as évek nagy slágereit. Egy korábbi­ generáció életérzése a mai fiatalok tálalásában születik újra, melynek pikantériája, hogy a szereplők között is megtalálhatók a 14-40 éves játszók.

Generációk csapatmunkája

A produkció megvalósításán együtt dolgoztak színházi és a művészetoktatásban jeleskedő szakemberek, koreográfusok, zenetanárok, drámapedagógusok, illetve meghívott művészek, szakmai kiválóságok. A darab sikeréhez nélkülözhetetlen a megfelelő technikai személyzet (technikusok, színpadi háttérmunkások), a díszlet, a jelmez megvalósításáért felelős emberek, de a segítő szülők, barátok, partnerek, képzőművészeti oktatásban tanítók és tanulók is kivették a részüket a csapatmunkából. Generációk tanulhattak egymástól, egymás munkájára és tapasztalatára építve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!