olvasás

2018.08.16. 13:50

Nem kötelező, inkább ajánlott az olvasmány

Kötelező helyett inkább ajánlottnak nevezik a tanárok az irodalmi olvasmányokat, és újabban a nyári szünidő helyett inkább egész évre adják ki azok elolvasását és feldolgozását. Ez utóbbihoz a pedagógusok sokszor már érdekes feladatokkal is készülnek, hogy meghozzák a kedvet a könyvekhez.

Vásári Erzsébet

Csomósné Tanka Ilona, a Lencsési iskola magyar nyelv- és irodalomtanára elmondta, hogy a klasszikus ajánlott olvasmányok, mint például az Egri csillagok vagy a Pál utcai fiúk, a mai napig megvannak. Ő diákjaival mindig megbeszéli az előző évben, hogy hogyan fogják feldolgozni azokat, előzetes feladatokat (rejtvények, projekt- és kutatómunkák formájában) ad ki csoportosan és egyénileg is az aktuális könyvvel kapcsolatosan. Az utóbbiakat azért találta ki, mert a XXI. században az internet köré csoportosuló világ miatt nehezebb olvasásra bírni a gyerekeket, valamivel érdekessé kell tenni számukra azt.

Hozzátette, hogy amennyiben tanulói az olvasás után még naplót is készítenek, azokat természetesen ötössel jutalmazza, aki pedig nem olvassa el, annak előzetes feladatokkal és anyagokkal segít év közben abban, hogy így is megismerje a történetet. A tanárnő véleménye szerint sok gyereket azért is nehéz rávenni manapság az ajánlottak elolvasására, mert azoknak a nyelvezete teljesen más egy mai szöveghez képest. Kiemelte, hogy a kiadott olvasmányokat nem feltétlenül a nyári szünetben kell elolvasniuk a fiataloknak, hanem év közben is megtehetik azt. Éppen ezért feldolgozását nem is kezdi el rögtön a szünidő után a gyerekekkel.

A gyerekek eldönthetik, hogy nyáron vagy tanév közben olvasnak. /Illusztráció: Lehoczky Péter/

A mostani diákokról a tanárnő elmondta, hogy amikor a nyolcadikosokkal a Kőszívű ember fiait dolgozták fel, azt a visszajelzést kapta tőlük, hogy nagyon élvezték a gyerekek. Az ötödikesei a Pál utcai fiúkkal kapcsolatban pedig úgy nyilatkoztak, hogy mindenki ijesztgette őket, de mégis egytől egyig érdekesnek tartották a történetét. Szerinte diákjai azért lelkesednek ennyire, mert ő az irodalmat úgy tanítja, hogy modern csapatjátékokat – például újságszerkesztés, kvízjátékok – tervez be az órába, így a kevésbé érdekes anyagokra is fel tudja hívni a figyelmüket.

Csomósné Tanka Ilona hozzátette, hogy az évtizedek óta állandó ajánlottak mellett olyan könyveket is be kell venni a tananyagba, ami a gyerekek szívéhez közelebb áll. Ezért egyre gyakrabban nyúlnak kortárs művekhez is, például Varró Dániel, Lackfi János, Péter Erika vagy akár nyolcadikban Adamis Anna írásaihoz.

Dézsi Bereczki Beatrix, a Békés Megyei Könyvtár (BMK) gyermekkönyvtárosa elmondta, hogy az általános iskolások szinte folyamatosan jönnek a könyvtárba szüleikkel ajánlott olvasmányt kölcsönözni. Ennél a korosztálynál az utóbbi időben a Harry Potter lett a legkeresettebb, köszönhetően annak, hogy a tanárok egyre több kortárs művet vesznek be a tananyagba, amit a diákok látszólag élveznek, mert jóval nagyobb lelkesedéssel kölcsönzik és olvassák el. Hozzátette, hogy a modern művek mellett továbbra is keresettek a klasszikusok. Megerősítette, hogy a szülők beszámolója szerint a gyerekeknek a kötelezőket már nem egy nyár alatt kell kiolvasniuk, és nem azok feldolgozásával kezdik a tanévet az iskolában, hanem egyre gyakrabban részletekbe osztják ki nekik, és egész évben foglalkoznak az adott kötettel.

Szaszák György, a BMK könyvtárosa elmondta, hogy a középiskolás korosztálynál az olvasmányokat illetően jellemző, hogy kevésbé keresik azokat a nyári időszakban, mint év közben, de így is napi szinten hozzák vagy viszik a kötelezőket. Kölcsönzéskor gyakran előfordul, hogy nem a diák, hanem a szülő érkezik a könyvekért listával a kezében.

Hozzátette, hogy hasonlóan az általános iskolaihoz a középiskolában is a nyári szünet helyett inkább egész tanévre adják ki az olvasmányokat a tanárok, viszont itt már nem csak évi egyet kell kiolvasniuk.

Gyermeke elolvasta a kötelezőket?

Szabó Ferencné: – Nekem már felnőtt gyermekeim vannak, de iskoláskorukban mindig elolvasták a kötelezőket, amik mindig a nyári szünetre voltak kiadva, szeptemberre pedig olvasónaplót kellett készíteniük belőle. Szerettek olvasni, de a szünetben szívesebben töltötték az idejüket játékkal, ezért leginkább az utolsó hetekben vették elő a könyveket.

Fehérné Nagy Mariann: – A gyermekeim már kijárták az iskolát, de két-három évvel ezelőtt a kisebbiknek voltak még kötelező olvasmányai. Emlékeim szerint mindketten lelkiismeretesen elolvastak mindent, egyedül az Egri csillagoknál kellett besegítenem. A nagyobb művek nyárra voltak kiadva, de év közben is mindig voltak rövidebbek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában