Miről döntünk ma?

2024.06.09. 06:01

Választás: kinyitottak és este 7-ig tartanak nyitva a szavazókörök Békésben

Európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokat is tartanak ma Magyarországon. A szavazókörök reggel 6 órakor nyitottak ki, este 7 óráig lehet az urnákhoz járulni. A választáson Békés vármegyében nagyjából 270 ezren voksolhatnak, a 75 település 383 szavazókörében.

Licska Balázs

A mai választáson Békés vármegyében 199 polgármesterjelölt száll ringbe a 75 településen: vannak olyan települések, ahol a lényegi kérdések eldőltek, mivel csak egy jelölt vállalta a megmérettetést, viszont vannak olyanok is, ahol kiélezett küzdelem várható a jelöltek magas száma miatt.

valasztas, szavazás, szavazókörök, uniós választás, önkormányzati választás
Választás: reggel 6 órakor Békés vármegyében is kinyitottak a szavazókörök. Fotó: MW

Több mint 1200 önkormányzati képviselőjelölt száll ringbe

A valasztas.hu oldal adatai szerint a 10 ezer lélekszám feletti városokban – azaz Békésen, Békéscsabán, Gyomaendrődön, Gyulán, Orosházán és Szarvason – 230 jelölt szeretne egyéni választókerületi képviselő lenni, míg a 10 ezer lélekszám alatti településeken több mint ezren jelentkeztek be önkormányzati képviselőnek.

Vármegyei listára is voksolhatnak

Megyei jogú város lévén a békéscsabaiak nem, de a vármegye más településein élők vármegyei listára is voksolnak: ezért lehet az, hogy ők eggyel több szavazólapot kapnak. Itt nem konkrét jelöltre, hanem pártra vagy pártszövetségre lehet szavazni, öten tudtak listát állítani.

Nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak

Közben nemzetiségi önkormányzati választásokat is tartanak. Ebben a kérdéskörben azok mondhatnak véleményt, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben.

Európai parlamenti szavazás: tizenegy párt és pártszövetség állított listát

Az európai parlamenti választások során szintén pártra vagy pártszövetségre lehet szavazni: tizenegyen tudtak listát állítani. A legtöbb jelölt a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk listáján szerepel, míg a legkevesebb Megoldás Mozgalomén.

Ilyen iratokra van szükség a voksoláshoz

A szavazáshoz, a voks leadásához elsősorban személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség – hívta fel a figyelmet korábban dr. Pap-Szabó Katalin, a területi választási iroda vezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában