Határidők

2024.05.27. 17:52

Választás: így és eddig lehet átjelentkezni, mozgóurnát kérni

Békés vármegyében mintegy 270 ezren voksolhatnak június 9-én az önkormányzati és európai parlamenti választásokon, a 75 település összesen 383 szavazókörében. Mi van azonban, ha a választó nem tud elmenni a szavazókörbe – mert idős, beteg –, ha pont elutazik, ha külföldön dolgozik? Ezekre a felvetésekre adott választ Pap-Szabó Katalin, a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzője, a területi választási iroda vezetője.

Licska Balázs

Békés vármegye 75 településén összesen 199 polgármesterjelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba. A 10 ezer lelkesnél nagyobb településeken – Békésen, Békéscsabán, Gyomaendrődön, Gyulán, Orosházán és Szarvason –, az egyéni választókerületekben 230-an indulnak, míg a 10 ezer lelkesnél kisebbekben összesen 1012-en szállnak ringbe önkormányzati képviselőjelöltként – olvasható a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a valasztas.hu oldalon. Öt párt vagy pártszövetség állított vármegyei listát, amelyeken összesen 55-en kaptak helyet, ennyien szállnak ringbe a 16 vármegyei közgyűlési mandátumért.

választás, szavazás, tudnivalók, mozgóurna
Pap-Szabó Katalin, a Békés vármegyei területi választási iroda vezetője ismertette a június 9-ei választás apropóján a legfontosabb tudnivalókat. Fotó: BVÖ/Gubis Mariann

Május 31-én fontos határidők járnak le a választás tekintetében

Május 31-én 16 óráig nyújthatják be névjegyzékbe vételi kérelmüket azok a választópolgárok, akik a június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson átjelentkezéssel kívánnak szavazni. Szintén eddig az időpontig lehet benyújtani a nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelmet, valamint a külképviseleti regisztrációra is eddig van mód az európai parlamenti választás vonatkozásában. Brailles-írásos szavazósablon igénylését szintén május 31-én 16 óráig kérhetik a választópolgárok – írták a valasztas.hu oldalon.

Az átjelentkezéssel kapcsolatban Pap-Szabó Katalin, a területi választási iroda vezetője elmondta, arra különféle szabályok érvényesek. Kérdés, hogy a választópolgár rendelkezik-e magyarországi lakcímmel vagy sem; hogy bejelentett tartózkodási helyére vagy egy teljesen más településre kíván átjelentkezni, hogy itthon vagy külföldön kíván voksolni.

Átjelentkezhet tartózkodási helyére

Aki lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkezik, eldöntheti az önkormányzati választásokon, hogy a lakóhelye vagy a bejelentett tartózkodási helye szerinti önkormányzat megválasztásában kíván részt venni. Aki a legkésőbb február 11-én létesített és legalább június 9-ig érvényes tartózkodási helye szerinti polgármesterre, képviselőkre akar szavazni, az átjelentkezhet – május 31-én 16 óráig.

Külföldön is voksolhat

Az is voksolhat, aki nem lesz otthon, ám tisztában van azzal, hogy hol lesz a választás napján. Bármelyik magyarországi településen szavazhat, sőt külföldön is, magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén. Lényeges azonban, hogy ilyenkor az átjelentkezés és a külképviseleti névjegyzékre jelentkezés – amit szintén május 31-én 16 óráig kell megtenni – csak az európai parlamenti választásra terjed ki, tehát az önkormányzati voksolásban így nem tud részt venni.

Eddig lehet mozgóurnát kérni

Azok is voksolhatnak, akik például egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt nem tudnak elmenni a szavazókörbe. Ők mozgóurnát kérhetnek lakcímükre, de bizonyos esetekben és határidők betartásával itthon szinte bárhova. A mozgóurnát igényelni kell, ezt meg lehet tenni elektronikus úton, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott révén a helyi választási irodában, postai úton a helyi választási irodának címezve.

A mozgóurnával kapcsolatos határidők egy része június 5-én, egy része június 7-én jár le. Ám a választás napján, június 9-én 12 óráig is lehet mozgóurnát kérni, ilyen esetekben az igényt a szavazatszámláló bizottságnál kell jelezni. Mozgóurna esetében a szavazatszámláló bizottság két tagja a voksolás napján felkeresi a kérelmezőt otthonában vagy azon a helyen, amit megadott.

Személyi igazolvány és lakcímkártya kell, az értesítő nem

A választási értesítőket korábban kiküldte a Nemzeti Választási Iroda, a szavazóköri névjegyzékben szereplőket ebben tájékoztatták a szavazás napjáról és helyéről. Az, aki esetleg nem kapott ilyen levelet vagy azt elvesztette, kérhet másikat a helyi választási irodától. Erre a papírra egyébként nincs szükség a választáshoz, a szavazás leadásához elsősorban érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya kell. Azt pedig a valasztas.hu oldalon is meg lehet nézni, hogy kinek hova kell mennie, ha szeretne az urnák elé járulni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában