Karitatív gondolat

2024.05.19. 13:05

A Főzz és Segíts! idén is fontos jótékonysági célokat támogat - galériával

Mintegy negyven csapat részvételével zajlott a III. „Főzz és Segíts!” – jótékonysági főzés elnevezésű program a gyulai vár melletti rendezvénytéren. A Gyulai Pálinkafesztivál keretében életre hívott, vasárnap reggel elkezdődött esemény bevételéből ezúttal a Kádas György Alapítványt, illetve a „Hatodik Érzék” a Fogyatékkal Élőkért Egyesületet támogatják. A Főzz és Segíts! rendezvényen ezúttal is paprikás krumplit készítettek a csapatok hungarikum gyulai kolbász és Békés vármegyei alapanyagok felhasználásával.

Papp Gábor

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, a Főzz és segíts! rendezvény fővédnöke elmondta, a csodálatos kenyérszaporítás legismertebb újszövetségi jelenetünk egyike. Jézus öt kenyérrel és két hallal jól lakatott 5000 férfit asszonyaikkal és gyerekeikkel együtt, illetve a maradékból még 12 kosarat is megtöltöttek.

Főzz és segíts!, akció, dr. Takács Árpád, főzés
Főzz és Segíts! Nemes ügyet vállaltak fel. Balról Prohászka Béla, dr. Takács Árpád és Závogyán Magdolna az Airbus csapatánál. Fotó: Lehoczky Péter

– A szimbolika rendkívüli erejű, mindannyian megláthatjuk benne azt, amit saját hitünkhöz és lelkivilágunkhoz közel áll – tette hozzá. – Ha az Újszövetségre az isteni szeretet és szeretni tanítás krónikájaként tekintünk, a kenyérszaporítás üzenete, hogy a szeretet egyik legfontosabb megnyilvánulási formája a gondoskodás. Ha a gondoskodás a szeretet megnyilvánulása, az ételkészítés a gondoskodás egyik legelemibb módja. A közös étel készítése és étkezés kezdetektől a kultúrák része volt, sőt az együttélés legfőbb színterét jelentette.

Főzz és segíts!, nemes ügyet vállaltak fel

A vasárnapi karitatív programról az államtitkár elmondta, a résztvevők felvállalták a küldetést és az ügyet, melyben hisznek.

– Bátrak, mert nem félnek megszólítani másokat, feltartani a fáklyát és egybehívni a közösségeket a jó cél érdekében – hangsúlyozta. Kiemelte a közösségért való felelősségvállalás fontosságát. 

– A békési emberek igazán tudnak szeretni, értik a jótékonykodás, a felelősségvállalás módját. Közösségeink településeink, intézményeink, civil szervezeteink képesek vármegyei szinten összefogni. Példát mutatni országnak-világnak abból, hogyan olvasztható eggyé az értékalapú kulturális rendezvényszervezés és a jótékonysági aktivitás – tette hozzá.

Bora Imre fesztiváligazgató emlékeztetett arra, hogy pénteken összeöntötték a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját.

– A pálinka jelképezi az összetartozást – emelte ki. Bora Imre hangsúlyozta, örömmel csatlakoztak a dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja jótékonysági főzés életre hívásáról szóló kezdeményezéséhez, hiszen a karitatív gondolkodás mind a vállalkozásaikhoz, mind hozzá magánemberként is közel áll. Kifejtette, bízik abban, hogy jövőre még az ideinél is több csapat vesz részt az eseményen.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hangsúlyozta, a programmal nemes célt, két olyan gyulai civil szervezetet támogatnak, amelyek tagjai a hétköznapok során is olyanoknak, gyulai sérült embereknek segítenek, akik igazán rászorulnak.

Elkötelezték magukat az együttérzés mellett

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja a kezdeményezés alapgondolatáról elmondta, minden embernek van egy elköteleződése a családja, szűkebb környezete, rokonai, barátai iránt, és sokat tesz is értük.

A program célja az volt, hogy az elesettek támogatásával, a bajba jutottak támogatásával, a közösséghez való tartozás nagyszerű élményével lépjünk ennél tovább. Elköteleztük magunkat az együttérzés mellett, és közösséget vállalunk azokkal, akiknek a múltban segítettünk és akiknek segíteni fogunk a jelenben és a jövőben. Ez a legfontosabb üzenet, amelynek a következő éveket, évtizedet is meg kell határoznia. A főzésen ott volt a békéscsabai szlovák önkormányzat, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és a Gyulai Németek Kisebbségi Önkormányzat. Békés vármegyében hét nemzetiség él együtt békében. A nemzetiségek nem csak nemzetalkotó tényezők, hanem Békés vármegyét alkotó tényezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában