Mezőgazdaság

2024.04.25. 10:31

Az ország legidősebb rizstermesztője Gyomaendrődön végzi munkáját

Magyarországon kevesen tudják, hogy a rizstermesztés hagyománya ma is él. Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéiben virágzik ez a mezőgazdasági ágazat. A napokban fejeződnek be a rizstelepek talajmunkái.

Dinya Magdolna

Giricz Máté, mezőgazdasági vállalkozó, az ország legidősebb aktív rizstermesztője, aki most a napokban ünnepli a 84. születésnapját, Gyomaendrődön él. Rendszeresen vesz részt agrárszakmai konferenciákon és tanácsadóként is tevékenykedik, hogy átadja tudását és tapasztalatait a következő generációknak.

Giricz Máté, rizstermesztés, mezőgazdasági vállalkozó
Giricz Máté mezőgazdasági vállalkozó
Fotó: Dinya Magdolna

58 éve szenteli életét ennek az ágazatnak

Az általa vezetett vállalkozás nem csupán a rizs termesztésével foglalkozik, hanem a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet. A környezetvédelem és a fenntartható mezőgazdaság fontos számára. Modern technológiákat is alkalmaznak a termelés során, hogy minimalizálják a környezeti hatásokat és növeljék a termelékenységet.

A Körösi Állami Gazdaságban dolgozott, az ágazat vezetőjeként, ahol 1300 hektáron irányította a rizstermesztést. 1993-ban megalapította saját vállalkozását, melynek telephelye Gyomaendrődön található, közel a rizstelepekhez. Ezek a területek jó vízzáró réteggel és alacsony aranykorona értékkel rendelkeznek. Jelenleg 50 hektáron fehér rizst és 60 hektáron indián rizst tervez vetni, emellett más növényeket is termel, mint az őszi búza, őszi árpa, tavaszi kalászos, kukorica, napraforgó, borsó, cirok és köles. 

A napokban fejeződnek be a rizstelepek talajmunkái

A vizet a Hármas-Körösből emelik át, majd kiépített csatornarendszereken gravitációs úton vezetik a területekre. Április végén az elárasztott területeken indián rizs vetése kezdődik. Május 1-5-e között a fehér rizs vetése és elárasztása következik. A rizsvetőmagot maguk állítják elő, a betakarítást követően pedig feldolgozzák a vevők kéréseinek megfelelően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!