Elképzelések

2024.04.25. 17:29

A gyulai rabbiház felújítása érdekében tettek újabb lépést

A gyulai Bartók Béla utca 1. szám alatti rabbiház 51/100-ad tulajdonrésze a helyi önkormányzat tulajdonába kerül. Csütörtöki ülésén a képviselő-testületet hozzájárult, hogy a gyulai németek letelepedésének 300. évfordulója alkalmából, a Szent József templom főhomlokzatán emléktáblát helyezzenek el.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, tervezik a rabbiház néven ismert ingatlan TOP Plusz pályázati rendszer keretében, a testület által már elfogadott dokumentumok alapján történő felújítását, kulturális és turisztikai célú kialakítását. Az ingatlan a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tulajdonában áll, de a pályázati kiírás szerint csak olyan ingatlanra lehet pályázni, ami többségi önkormányzati tulajdonú. A szövetség ezért javasolta, hogy annak 51/100-ad részét, vagyis többségét önkormányzati tulajdonba adja adományként ajándékozás jogcímen. A polgármester kiemelte, a szerződés feltételei között szerepel az ingyenes tulajdonszerzés mellett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége javára haszonélvezeti jog alapítása és egyéb garanciák annak érdekében, hogy a kulturális és turisztikai célú fejlesztést a szövetség által képviselt közösség szellemiségének megfelelően hajtják végre.

BA-1562
A testület a gyulai rabbiház felújításával kapcsolatban is fontos döntést hozott.
Fotó: Bencsik Adam

A testületi ülésen szó volt arról is, hogy idén ünneplik a gyulai németek betelepítésének 300. évfordulóját, amire a helyi német nemzetiségi önkormányzat nagyszabású ünnepséggel készül októberben. 

Kovács Lajosné ennek kapcsán kérelemmel fordult a képviselő-testülethez. A gyulai németek betelepítésének 300. évfordulója tiszteletére emléktáblát kívánnak állítani a leszármazottak nevében. Az emléktábla helyéül az Apor Vilmos téren álló Szent József templom főhomlokzati falán, az oldalbejárat melletti felületet jelölték meg. A testület hozzájárult az emléktábla állításához, amelyen a következő felirat szerepelne: Emléktábla a gyulai németek letelepedésének 300. évfordulója alkalmából, Istennek hálát adva állíttatták szeretetük jeléül a leszármazottak és a Nádi Boldogasszony Plébánia. 2024. június 9.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában