Közösségi színtér

2024.03.26. 12:19

Felszámolták a szegregátumot, felújították a kastélyt Bánkúton

Felszámolták a lászlótelepi szegregátumot Medgyesegyháza-Bánkúton, az egykori kastélyt pedig, amely közösségi színtérként funkcionál, felújították. A településrészen a projekt lezárásának apropójából hétfőn tartott sajtótájékoztatót Kraller József polgármester.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: Bencsik Ádám

A sajtótájékoztatón Békés Vármegye Önkormányzata elnöke, Zalai Mihály köszöntőjében kiemelte, Bánkút neve a kiváló minőségű búza, valamint a búzanemesítés kapcsán vált országosan ismertté. A híres orosházi Gémes-féle kenyérnek is ez volt a titka.

– Most más idők járnak, ez a projekt a leromlott városképpel bíró terület rehabilitációjáról szólt. A vármegyei önkormányzat elsődleges feladata, hogy a területfejlesztésre fordítható uniós források elosztását koordinálja. Medgyesegyházára nyolc projekt is érkezett az elmúlt időszakban, ami jól mutatja, hogy az önkormányzat gondoskodó – sorolta az elnök. Hozzáfűzte, rengeteg még a tennivaló, de a vármegyei önkormányzat mozgásteréhez mérve jelentős az előrelépés. A felújított bánkúti kastélyban lehetősége lesz a helyben lakóknak és a hazatérőknek is találkozni, egymásra találni.

Zalai Mihály, elnök, Békés Vármegyei Önkormányzat
Zalai Mihály
Fotó: Bencsik Ádám

Kraller József polgármester kiemelte, hosszú ideje futó projekt ért a végéhez, évekkel ezelőtt tűzték ki célul a lászlótelepi szegregátum felszámolását és a bánkúti közösségi ház felújítását.

– Még 2016-ban nyújtottunk be támogatási kérelmet, a szerződés 2018-ban köttetett meg. Négy ingatlan épült meg a belvárosi Dózsa, Wesselényi és a Fáy utcáiban, a jól felszerelt, modern szociális bérlakásokba hátrányos helyzetűeket költöztettünk be, akik új életet kezdhetnek. Ezzel párhuzamosan a közösségi tér kialakítása, a bánkúti kastély felújítása is megkezdődött. Nem várt belső hibák miatt az eredetileg uniós (TOP) forrásból elnyert 175 millió forint nem bizonyult elegendőnek. Az önkormányzat jól gazdálkodott, több mint húszmillió forintos tartalékot is képzett, de a pályázatot módosítani kellett, a sikerért többször meg kellett küzdeni – részletezte a polgármester. Hozzáfűzte, a kastélyban az aljzatok felbontásakor derült ki, hogy a mellékhelyiségek szennyvíz- és vízvezetékei teljesen elavultak, sőt a fűtési alapvezetékek is elkorrodálódtak. A projektet megállították, újratervezték, a szerződést is módosították. 

Kraller József , polgármester,bánkút
Kraller József 
Fotó: Bencsik Ádám

– Új közbeszerzési eljárás indult, közben az árak az egekbe szöktek, jött a járvány. Végül sikerült 52 millió forintnyi pluszforráshoz jutni, így a teljes támogatás összege, ami Medgyesegyháza-Bánkútra érkezett, több, mint 227,5 millió forint. A kastélyban környezetkímélő napelemes rendszert és elektromos energiával működő fűtési rendszert építtettünk ki. Kicserélték a burkolatokat is, befestették a falakat, kibővítették a vizesblokkokat. A fejlesztés nem áll meg, hamarosan egy fontos belterületi út, Bánkút keresztutcája, a Petőfi is teljesen megújul – sorolta Kraller József.

Esélyegyenlőségi napot is tartottak

A kastély megnyitásával egybekötött projektzáró rendezvény a köszöntők után az esélyegyenlőség, az érdekvédelem, az életvezetés, az érzékenyítés és a generációk együttműködésének jegyében telt. A Medgyesegyháza és Bánkút Mozgáskorlátozottak Egyesülete szervezésében szociális, érdekvédelmi, civil szervezetek mutatkoztak be, lehetőség volt tanácsadás igénybevételére is a mentális feltöltődés érdekében. Az érdeklődők egy gyógyult szenvedélybeteg tanúságtételét is meghallgathatták, de részt vehettek húsvéti kreatív foglakozáson is. A bánkúti kastély épülete a rendszerváltás óta szolgál közösségi házként, települési rendezvények, családi összejövetelek, kirándulások, gyermektáborok fontos helyszíne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában