Emlékezés

2024.03.03. 15:01

Suhajda Szilárd felesége: ki kellett mondanom, hogy apa nem jön haza - videóval

Most először beszélt Suhajda Szilárd tragédiájáról a kiváló, békéscsabai kötődésű hegymászó felesége, Legindi Tímea. A vasárnap délelőtt a Csisztu Sport Castban közzétett interjúban Csisztu Zsuzsa és Legindi Tímea számos fájó kérdésről beszélgettek. Suhajda Szilárd tavaly a Mount Everesten vesztette életét.

Papp Gábor

A beszélgetésben szó volt arról, hogy a világ második legmagasabb hegye, a K2, illetve a negyedik legmagasabb, Lhoce megmászása után logikus lépésnek számított, hogy Suhajda Szilárd a Mount Everestre indul. Legindi Tímea a Csisztu Sport Castban elmondta, hogy Szilárd óriási munkát fektetett az expedícióba, ami tavaly március végén kezdődött, de férje már januárban jobb formában volt, mint a K2 megmászása előtt. 

A kiváló hegymászó tragédiája az egész országot és Békés vármegyét is megrázta, emlékére sok százan gyújtottak gyertyát egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban.

Suhajda Szilárd-tragédiája-feleség-interjú
Suhajda Szilárd tragédiája megrázta az országot, felesége először beszélt a történtekről. 
Forrás:  Facebook

 

A Suhajda Szilárddal folytatott telefonbeszélgetését is felidézte

– Végig önmaga tudott maradni, és valószínűleg nagyon gyorsan lett magashegyi betegsége, nem volt meg az a felismerés benne, amire mindvégig számítottunk, hogy érezni fogja azt a pontot, amikor ez eljön – fogalmazott Legindi Tímea, aki elmondta, amikor utoljára beszéltek, Szilárd már a K2 magassága fölött volt, 8635 méterről hívta fel telefonon.

Mint elárulta, tudatosan nem olvasott el mindent a médiából, ami megjelent az expedíciót követően, de azt látta, többször felmerült, miért nem fordította vissza. Megerősítette, Szilárdnak nem volt rossz a hangja, amikor utoljára beszéltek összefüggéseiben tudott gondolkodni a telefonbeszélgetésük során, világosan látta a saját helyzetét. Szilárd azt mondta, hogy dél és négy óra között fog felérni a csúcsra, a kijelölt időablakban volt. 

Kitértek arra is, hogy miért nem volt mászótársa, amivel kapcsolatban Legindi Tímea elmondta, nagyon nehéz olyat találni, aki hasonló felkészültségű, ugyanaz a belső vágy hajtja és ugyanolyan motivált. Kiemelte, ha sikerül az Everest megmászása, az közös siker lett volna, mindenki a magáénak érezte volna. A beszélgetésben szó volt arról, hogy miért nem találhatta meg a mentőexpedíció Szilárdot, ahogy arról is, hogy soha nem fogják megtudni, járt-e csúcson.

Szívbe markoló pillanat volt, mert ki kellett mondanom, hogy apa meghalt

Csisztu Zsuzsa a túlélési praktikákról is beszélgetett Suhajda Szilárd feleségével. Tímea elmondta, családja mindenben támogatja, de a nulladik perctől ott van mellette egy segítő szakember, aki kíséri a gyászfolyamatot. Emellett sokat sportol ami szintén egyfajta gyógyír, Timi most éppen a maratonra készül. Ahogy elárulta, gyakran hajnalban sportol, és annak segítségével, délutánig lehozza a napot.

Csisztu Zsuzsa arról is kérdezte az édesanyát, hogy kisfiuk, Soma mibe tud menekülni. Legindi Tímea kifejtette, a nulladik perctől szakember segítségét kérte arról is, hogyan mondja el egy ötéves kisfiuknak, hogy mi történt az édesapjával. 

– Szívbe markoló pillanat volt, mert ki kellett mondanom, hogy apa meghalt, nem jön haza, ketten leszünk, és én fogok vigyázni rá. Látszott Somán, hogy ő ezt érti – idézte vissza az anyuka. – Soma jól van, nagyon aktív sportos kisfiú, de a szakemberrel is konzultálva nem biztos, hogy nem fog még előjönni a tragédia hatása.

Legindi Tímea mesélt arról, hogy Szilárd halála után az emberek nem tudták, hogy viszonyuljanak hozzá, általában sem tudjuk, hogy miként viszonyuljunk ahhoz, aki gyászol, ezért próbált ő nyitni.

Csisztu Zsuzsa kérdésére úgy fogalmazott, Szilárd sok boldog pillanatot és egy nagy feladatot hagyott maga után.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában