Előrelépés

2024.03.02. 06:45

Magyar Falu Program: tovább javítják a kistelepülések helyzetét - galériával

A Békés vármegye 2. számú választókerületében található, ötezer lélekszám alatti települések polgármesterei számára tartott fórumot a Magyar Falu Programról pénteken délelőtt Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Csabacsűdön, a közös önkormányzati hivatalban. Az eseményen a Magyar Falu Program eredményei mellett a jövőbeni tervekről is szó esett.

Papp Gábor

A programon Molnár József, Csabacsűd polgármestere köszöntötte a megjelenteket.  Dankó Béla, a választókerület országgyűlési képviselője elmondta, a választókörzetben tizenhárom olyan település található, ahol a lakosságszám nem éri el az ötezret. Ennek kapcsán kiemelte, a Magyar Falu Program nem csak a falvak, hanem összességében az ötezer lélekszám alatti települések fejlődését segíti. Az érintett helységek az elmúlt években sikeresen pályáztak a Magyar Falu Program kiírásaira, aminek köszönhetően, csak annak keretében 1,5 milliárd forint érkezett a választókörzetbe.

Magyar Falu Program, Dankó Béla, források
A Magyar Falu Program tapasztalatairól is egyeztettek Csabacsűdön. A kapcsolódó támogatásokkal és a Falusi CSOK-kal együtt mintegy 10 milliárd forint érkezett a választókerületbe
Fotó: Jenei Péter

– Számos fejlesztés, illetve projekt valósulhatott meg, a paletta széles. Az orvosi rendelők felújításától a közösségi terek fejlesztésen át az eszközbeszerzésen keresztül a programok szervezéséig rengeteg dolog történt – emelte ki Dankó Béla. Az országgyűlési képviselő kitért arra, hogy a pályázat aránylag egyszerű pályázati feltételek mellett működik, és kifejezetten a helyi igényekhez igazodva biztosítja a forrásokat.

Magyar Falu Program: folyamatosan egyeztetnek az érintettekkel

Gyopáros Alpár úgy fogalmazott, csak akkor fognak eredményes és sikeres programot lebonyolítani a jövőben is, ha az érintettekkel együtt végzik a feladatot. Hangsúlyozta, nem tartaná szerencsésnek, ha Budapestről mondaná meg bárki is, hogy mire van szüksége a vidéknek.

– Az érintettekkel együtt gondolkodva, javaslataikat befogadva, a kérdéseiket megválaszolva, a terveiknek, az igényeiknek megfelelően alakítjuk a programot – tette hozzá. Éppen ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy megvitassák az elmúlt évek tapasztalatait. Mint mondta, összességében a program eredményesen működik. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Vikor miniszterelnök 2018-ban hirdette meg a Magyar Falu Programot, amelynek elindulásakor az elsők között jártak Békés vármegyében is. Hozzátette, már 2019-ben látszott, hogy komplex program formálódik, amelynek részeként arra keresték a választ, hogy miért csökken a kistelepülések legnagyobb részének népessége, milyen eszközökkel lehet ezt a folyamatot megállítani.

– Mindenképpen meg kell akadályozni, hogy kistelepülések haljanak ki – fogalmazott Gyopáros Alpár. – Olyan ösztönzőket szerettünk volna kínálni a falvakban élőknek, elsősorban a fiataloknak, hogy a város helyett mégis a szülő- illetve a nevelőfalujukat válasszák. 2019-ben már az alapkoncepció alapján kiderült, hogy komplex programot kell végrehajtani, hiszen nem egyetlen válasz volt, hogy miért költöztek el az érintett településekről. Sokan jártak be közeli járás- vagy megyeközpontokba, és a rossz út minősége zavarta őket. Másoknak az volt a problémája, hogy az adott helyen nem volt óvoda vagy annak épülete kivetnivalót hagyott maga után, esetleg nem volt megfelelő udvar vagy játszóeszköz. Megint más szívesen élne kisebb településen, de nem volt korábban orvos, védőnő vagy éppen gyermekorvos a közelben. Mindenkinek megvan a maga legfontosabb kritériuma, ami befolyásolja a döntését, ezért alakult komplexen a program, amelyet három pilléren kezdtek. Majd évről évre jöttek az újdonságok a központi költségvetési lehetőségek szerint. Ennek kapcsán kifejtette, a finanszírozás szinte teljes egészében hazai forrásból ered.

Falusi CSOK, utak, kisboltok, civilek

– A leglátványosabb demográfiai segítségnek a Falusi CSOK számít. Amikor a kormányzat a családtámogatások, illetve az otthontámogatások rendszerét értékelte, új programokat készült hirdetni, az egyetlen elem, amelyhez nem nyúlt, de megemelte a támogatásokat – emelte ki. Szólt arról, hogy Békés vármegyében hatvan település tartozik a Falusi CSOK-os települések közé, gyakorlatilag az összes 5ezer lélekszám alatti község és város.

– Látványos eleme a Magyar Falu Programnak a falusi útalap, az állami mellékúthálózat, az alacsonyabb rendű utak felújítási programja. Ezek az utak jellemzően falvakat, kisebb részben falvakat és városokat kötnek össze. Országosan szinten a felújított szakaszok hossza meghaladta a 4000 kilométert, a választókerületben pedig a 25-26 kilométert – részletezte. – Nagyjából a megoldás harmadánál járunk. 

A kormánybiztos kitért a helyi életminőség szempontjából nagyon lényeges kisboltok szerepére, amelyeket szintén támogattak a programon belül a több szempont miatt is meglévő versenyhátrányuk mérséklése érdekében. A választókerületben öt kisbolt felújítása valósult meg több mint 100 millió forintban értékben, illetve további 13 kisboltnak adtak támogatást 35 millió forint értékben.

A helyi közösségek, civil szervezetek támogatásáról is beszélt Gyopáros Alpár. Külön kiemelte, hogy a családi élettér a kistelepülések egyik legfontosabb versenyelőnye, a helyi közösségekben, a közösségi aktivitásban pedig kulcsszerepet töltenek be a helyi civil szervezetek.

A közszolgáltatásokat az önkormányzatokon keresztül javítják

Áttérve az önkormányzati támogatásokra, kifejtette, a helyi közszolgáltatások döntő részét az önkormányzatok végzik, az önkormányzatokon keresztül lehet a hiányzó közszolgáltatásokat pótolni, a meglévők minőségét pedig javítani, legyen szó járdákról, utakról, intézményekről, tanyagondnoki, egészségügyi, oktatási, szociális szolgáltatásokról.

A Magyar Falu Program keretében 1,5 milliárd forint érkezett a választókerületbe, de a kapcsolódó támogatásokkal és a Falusi CSOK becsült összegével közösen ez az összeg eléri a 10 milliárd forintot.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában