Hangszervándor

2024.03.07. 15:20

Különböző népek hangszereit szólaltatta meg Nagyszénáson - videóval

Hangszervándor érkezett Nagyszénásra. A művelődési házban várakozók között találtunk vidékit, fiatalt és nyugdíjas korosztályt. Az interaktív zenei előadásra, izgalmas hangszeres bemutatóra sokan kíváncsiak voltak.

Csete Ilona

A hangszervándor, Fejér Simon Pál zenész, dalszerző izgalmas és igen sok hasznos információt osztott meg a hallgatóságával az interaktív zenei előadás, hangszerbemutató keretében csütörtökön délelőtt a szénási művelődési házban.

hangszervándor
A hangszervándor kalandos utazást ígért sok zenével Nagyszénáson.

A világ 4 tájára kalauzolta el történetmeséléssel egybekötve érdeklődő közönségét és a kérdés mindenhol ugyanaz volt. 

– A nevem Simi. A mi földünkön nagy szárazság van s keresem azt a hangszert, aminek a hangja újra könnyekre fakassza az eget, hogy éljen a föld – és a hangszervándor keresve kérdésére a választ, no és a megfelelő hangszert, kalauzolta el  közönségét a zenei előadáson keresztül a világ négy égtájára. Jártunk vele az indiánok földjén, a törököknél, a kazahkoknál, a mongoloknál, meg a Csángfóföldön és még sorolhatnánk a sok-sok állomást.

A közönség érdeklődve hallgatta a különleges hangszereken megszólaló, sokszínű zenei világot. Fotók: Csete Ilona

Közben megszólaltak a különböző népek hangszerei. Egy előadáson belül csodálkozhattunk rá élőben - a teljesség igénye nélkül - milyen színes és sokféle Földünk zenei kultúrája. Rengeteg érdekes szokatlan és sokak számára nem ismert hangszert (afrikai nyelvdobot, ír bodhrant, lófejes hegedűt, vagy sakktáblából készült cigarbox blues gitárt) láthattak, hallhattak Nagyszénáson is. A szokatlan, sokaknak ismeretlen mongol torok éneklésre is volt példa.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában