Hagyományok

2024.02.03. 18:03

Megidézték a sváb disznótorok tradícióit Gyulán

Ismét megtartották a komoly tradíciókkal bíró sváb disznótort szombaton Gyulán, a Máriás házban. Megyesiné Pflaum Márta, a Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese lapunknak elmondta, 2011 óta rendezik meg a hagyományőrző sváb disznótorokat Gyula németvárosi részén.

Papp Gábor

Ismét nagyszerű hangulatban telt a sváb disznótor.

Fotó: A szerző felvétele

– Idén egy hosszabb kihagyást követően, 2019 után szerveztük meg ismét a programot, ebben az évben először a felújított Máriás ház udvarán. A rendezvényen újra együtt dolgoztunk a K. Schriffert Kör tagjaival. Ők azok, akik még ismerik a tradicionális sváb disznótorok csínját-bínját – fogalmazott. Az elnökhelyettes kiemelte, nagyon jónak tartják, hogy sok fiatalabb aktívan is részt vett az eseményen, így az idősebbek át tudják adni azokat a fogásokat és ismereteket, amelyeket ma már a középkorosztály sem feltétlenül ismer.

Mint elmondta, a hét órai kezdéskor már nagyon sokan voltak a Máriás házban, köztük rengeteg gyermek is.

– Mindez külön öröm, hiszen önkormányzatunk célja, hogy minél több fiatal lássa, és esetleg majd továbbvigye a sváb disznótorok hagyományát a saját családjában – tette hozzá.

Megyesiné Pflaum Márta a hagyományokkal kapcsolatban elárulta, a sváb tradíciók alapján a disznót egy fateknőben, forró vízben kopasztják, egy kúp segítségével kaparják le a szőrt, majd a disznót a rénfára akasztják fel, és azon bontják fel. Szombaton egy nagy, 230 kilós sertést dolgoztak fel. 

A szervezők kora reggel zsíros kenyérrel várták az érkezőket, majd a sült hagymás vért és a rendezvény történetében újdonságként, a sváb fokhagymás májat is megkóstolhatták az érdeklődők. Volt forró tea és forralt bor. Dél körül savanyú sváb levest kínáltak, kicsit később elkészült a toros káposzta, majd a délutánra a kolbász és a hurka.

 

A programon fellépett Tóth Márton, aki harmonikajátékával szórakoztatta a megjelenteket, illetve egész nap Házse Tibor zenélt, megteremtve az állandó jó hangulatot. A gyerekek a Máriás házban kelt tésztából malackákat süthettek, illetve egy szakmai tárlatvezetés részeként az érdeklődők megtekinthették a patinás épületet is Gyarmati Gabriella művészettörténész vezetésével. A disznótoros rendezvény kezdetén köszöntötte a megjelenteket dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában