Békéscsaba

2024.01.26. 09:57

Könyvbemutató délutánt tartottak az MCC-ben

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) békéscsabai képzési központjában rendeztek könyvbemutatót csütörtökön délután, ahol Boris Kálnoky a neves újságíró az MCC Médiaiskolájának vezetője, mutatta be az "Őseim földje – A Kálnoky család története" című könyvét.

Dinya Magdolna

Bemutatták Boris Kálnoky "Őseim földje – A Kálnoky család története" című könyvét Fotók: Dinya Magdolna

Boris Kálnoky gyermekkorát négy különböző országban töltötte. Hamburgban politológiát tanult, később csatlakozott a Die Welt szerkesztőségéhez, ahol 33 évig dolgozott. A rendszerváltozás idején kezdett cikkeket írni Közép-Kelet-Európáról, majd Budapestre költözött, ahol először szabadúszóként, majd a korábbi lapjának helyi munkatársaként dolgozott. Ezt követően törökországi és közel-keleti tudósítóként folytatta pályafutását, azonban ismét visszatért Magyarországra. Ezután megint szabadúszó lett, és több német nyelvű médiumnak tudósít a helyi eseményekről. Emellett oktatóként a Mathias Corvinus Collegium médiaiskoláját vezeti.

A csütörtöki könyvbemutatón sokan részt vettek

 

A jövőbeni céljai közé tartozik, hogy tovább tanítson és átadja mindazt, amit eddigi élete során összegyűjtött, beleértve a tapasztalatait és a megszerzett tudását – nyilatkozta Boris Kálnoky. Ha nem tudjuk honnan jöttünk, akkor nagyon nehezen tudunk haladni a jövőben – tette hozzá.

A könyvbemutatón az MCC Press részéről Gorácz Anikóval beszégetett a szerző: "Az ember néha belép egy kapun, és nem is sejti, hogy mindent maga mögött hagy; kifelé már csak egy új világba vezet az út"  – írja könyve elején Boris Kálnoky. Ugyanez történt vele, amikor a rendszerváltás idején ellátogatott családja régi erdélyi birtokára és ezáltal az élete új irányt vett. A Kálnoky család, köröspataki gyökerekkel, nemesi múltjával végigkíséri a letűnt évszázadok erdélyi és osztrák-magyar történelmét. Bár a család tagjai nem mindig voltak az események fő alakítói, katonaként és politikusként gyakran jelen voltak hazánk múltjának főbb fordulópontjainál.

Boris Kálnoky Gorácz Anikóval beszélgetett

A 20. század sodró eseményei azonban, hasonlóan más honfitársak sorsához hasonlóan, szétszórták a családot, kényszerítve tagjait, hogy életüket gyökereiktől távol éljék. A múltjuk azonban követte őket, és amikor Boris Kálnoky Erdélybe látogatott, csodálkozva fedezte fel ősei gazdag örökségét. Ezért döntött úgy, hogy a múlt kutatásával felfedi családja sokszínű történetét és ezzel mélyebben megérti önmagát, saját útját, valamint génjeiben tovább élő örökségét. Ebből a szellemi felfedezőútból született ez a történet, amely egyszerre szól a hazakeresésről, a viharos közép-európai történelemben helytállni próbáló férfiakról és a múlt idők utáni nosztalgikus vágyódásról. 

A könyvbemutatóra sok érdeklődő ellátogatott, ahol lehetőségük nyílt kötetlen beszélgetést folytatniuk a könyv szerzőjével.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában