Békéscsaba

2024.01.11. 14:48

Helyi portékák, garázsvásárok, ökoprogramok várnak ránk idén is a Látogatóközpontban

Reggelivel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület csütörtökön. Pócsi Gabriella munkaszervezet-vezető, valamint Gyebnár Emőke programszervező visszatekintett az elmúlt évre és szemezgetett az idei kínálatból.

dr. Nagy Szilvia

Gyebnár Emőke és Pócsi Gabriella a sajtótájékoztatón

Fotó: A szerző felvétele

Elhangzott, legfőbb feladataiknak – tájértékek megőrzése, vidékfejlesztés, környezeti nevelés, turizmus, látogatóközpont-üzemeltetés – eleget téve számos programot valósítottak meg szakmai partnereink támogatásával. 

– A Körösök Völgye Élménymagazin utolsó lapszámait is kiadva szép történeti képet mutattunk arról, mennyi értékkel gazdagodott vidékünk az elmúlt tíz év során. Büszkék vagyunk arra, hogy az aktív és az ökoturizmus jegyében a Békési Kajak-Kenu Klubbal együttműködve megindítottuk az evezős programokat. A szemléletformálás a legeslegfőbb zászlóshajója az egyesületnek, ennek egyik letéteményese a Tudásfa animátorcsapat és az ökobörze – sorolta Pócsi Gabriella, hozzátéve, a hónap második szombatján megnyíló Ligeti vásárral és a Körös Kosár bevásárlóközösséggel a helyi termelőket és kézműveseket segítik. Kiemelte, immár tíz év telt el a Zöldülj!Fordulj! kiállítással, ennek felpezsdítésére toboroztak animátorokat, akik közt pedagógusok, zöld szemléletű civilek vannak. 

– Az óvodai és iskolai környezeti nevelés kiegészítéseként szervezzük meg velük a jeles napok programjait; az interaktív, élményalapú tudásátadókon több mint 1200 gyermek fordult meg tavaly. A ligeti vásárok alkalmával is mindig tartunk kézműves foglalkozásokat, ahol a gyerekek maradék anyagokat hasznosítanak újra. Tavaly februárban indítottuk el a helyi lakosok garázsvásárát, az ökobörzét, amellyel a túlfogyasztásra és a pazarlásra hívjuk fel a figyelmet. A vásár és a Körös Kosár is nyitott, várjuk a csatlakozni vágyókat – húzták alá.

A tájékoztatón elhangzott, az egyesület két egésznapos rendezvényt is tart évente, idén is várják a kalasszikus majálisra vágyókat a város zöld szívében. Harmadik alkalommal lesz már Aktív Családi Nap, ahol a mozgásé; biciklis- és gyalogostúráké, mászásé lesz a főszerep. 

– Nyári táborainkból tavaly 143 elégedett gyermek távozott, voltak kiskenusok, nyomozók, bringások és indiánok is. A város adott helyet tavaly az Országos Natúrpark Vetélkedőnek, ahol a hazaiak győztek. A tanév vége felé ismét invitáljuk majd az iskolásokat; jöjjenek evezni. Új feladatunk lesz egy helyi adottságokat, táji értékeket bemutató pedagógiai segédanyag elkészítése. Február elején a vizes élőhelyek világnapján Boldog Gusztáv természetvédelmi szakemberrel várjuk a gyerekeket. Márciusban újrapapírt készítünk, majd megtartjuk a Hazai halak és vizek, a Föld Napját, sőt újra megszervezzük a Lishka Lipót-emlékversenyt – fűzte hozzá Gyebnár Emőke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában