Szemle

2024.01.26. 10:15

Friss hírekkel szolgálunk Békéscsabáról

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Fotó: Illusztráció: BE&W/ Northfoto

Farsangi forgatagot rendeztek a CsabaParkban

Novák Katalin köztársasági elnök részt vett a Főzz és segíts! elnevezésű farsangi forgatagon, illetve jótékonysági rendezvényen, amelyet a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hívott életre csütörtökön Békéscsabán, a CsabaParkban. Mint azt Prohászka Bélától megtudtuk, a Főzz és segíts! program résztvevői változatos finomságokat készítettek. Egyebek mellett készült a Bigosz nevű lengyel nemzeti étel, cigány káposzta, a Rătişe nevű hagyományos román étel, haluska, Kecskesajtos sertésjava Magyardombegyházi módra, Méhkeréki uborkás pulykaragu, Vésztői sajtos szűzérmék serpenyőben pirítva, Csesznica szerb sütemény és persze farsangi fánk is. Az eseményen kilenc települési önkormányzat és a hat vármegyei nemzetiség egyaránt jelen volt.

Jótékonysági bált rendezett Békéscsabán az iparkamara

Hatodik alkalommal tartott jótékonysági bált a napokban Békéscsabán a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, azzal a céllal, hogy a támogassák a szakmai oktatásban résztvevő hátrányos helyzetű tanulókat. Ebben az esztendőben adományként 1 millió 385 ezer forint érkezett be a kamarához, továbbá 100 ezer forint értékben két utalvány, amelyek B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti tanfolyamra szólnak.

Telefonos lelki segítőket keresnek Békéscsabán

A tavalyi évben majdnem minden napra jutott egy, valós öngyilkossági szándékról árulkodó telefonhívás. Több embernek a telefonos lelkisegély ténylegesen az utolsó szalmaszálat jelenti. Aki segíteni szeretne, annak ez remek alkalom, a békéscsabai központ önkénteseket toboroz: 25 és 60 év közötti, érettségivel rendelkező jelentkezőket várnak. Mint kiderült: az SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat békéscsabai munkatársai 2023-ban összesen mintegy 12 és félezer hívást fogadtak, amiből 8600 felett volt az érdemi megkeresések száma. A leggyakoribb témák között az érzelmi problémák a magány és izoláció, a családi problémák, a szenvedélybetegségek, valamint az öngyilkossági témakör. A hívások az ország bármely részéből érkezhetnek, ilyen módon a területi megoszlás nem játszik szerepet. Az ügyeletet ellátó személyek kiléte homályban marad, a szakmai alapvetések szerint jobb, ha ők nem azonosíthatóak be, így könnyebben nyílnak meg a segélykérők.

Szerelmes és erotikus verseket hallhattak Jaminában

A Csabagyöngye Kulturális Központ Jaminai Közösségi Háza a magyar kultúra napját idén két rendezvénnyel ünnepelte. Pető Ibolya, a Jaminai Közösségi Ház vezetője kiemelte, január 19-én nyílt meg Megyeri-Horváth Gábor festőművész Emléktöredékek című kiállítása, szerdán pedig Megyeri-Horváth festményei között irodalmi műsort láthattak, hallhattak a versek szerelmesei Magyar Erato címmel. A magyar irodalom jelentős szerelmes és erotikus verseit Nagy Erika és Tomanek Gábor színművészek adták elő, melyeket Tábor Lajos középiskolai tanár széles körű háttérinformációi egészítettek ki.

Rangos szakmai tévés díjat kapott Szudár László

Goldmark Péter Károly-díjat vehetett át Szudár László, a Csaba Tv alapító tagja, producere. a színestelevízió feltalálójáról elnevezett kitüntetést minden évben olyan szakemberek kaphatják meg, akik életútjuk során a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért kimagaslóan sokat tettek, több évtizeden keresztül végeztek kiemelkedő munkát. Szudár Lászlónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a Csaba Televízió és az Erdélyi Magyar Televízió létrehozásában betöltött szerepéért, illetve a helyi televíziózás fejlesztésében végzett kimagasló tevékenységéért ítélte oda az elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában